Ove EU države troše najviše novca na ALKOHOL, Španci su NAJTRIJEZNIJI

sij3,2019

 

Domaćinstva u EU potrošila su više od 130 imlijardi eura na alkoholna pića

Najveći dio prihoda u alkohol daju građani baltičkih država u njihovim domaćinstva u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije.

Prema najnovijem istraživanju Eurostata, za 2017. godinu domaćinstva u EU potrošila su više od 130 milijardi eura na alkoholna pića, što odgovara 0,9 odsto BDP-a EU ili više od 300 eura po stanovniku EU.

Taj broj ne uključuje alkoholna pića koja su plaćena u restoranima i kafićima.

Estonija ima najveći udio, gde 5.2 posto od prihoda ide na alkohol, a iza nje slijedi Letonija sa 4.9 odsto i Litvanija sa 4 posto.

Nakon ove tri baltičke države, sljedeći su Poljaci, koji su dali 3.5 odsto od svojih prihoda na alkohol, Česi daju 3.3 posto , a Mađari 3 posto.

Od susjednih zemalja Bugarska se nalazi na 15. mestu među 28 zemlja članica Evropske unije sa 1.7 posto novca od prihoda potrošenih na alkoholna pića, ali  za Hrvatsku još uvijek ne postoje podaci.

Najmanje novca na alkohol troše  Španci,  zatim Grci i Italijani, a njihov procenat se kreće se od 0.8-0.9 posto.

Od svih kontinenata, alkohla se konzumira najviše u Evropi pa je i stopa smrtnosti usljed njegove konzumacije ovdje i najveća, pokazuju statistike Svetske zdravstvene organizacije.

Iako se Estonija nalazi na prvom mjestu, nedavno je dobila pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije zbog promjene u zakonodavstvu u odnosu na cijenu, reklamiranje i načinu prodaje pića.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Printskrin/Telegraf.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page