Kineska SONDA sletjela na TAMNU STRANU Mjeseca, a evo šta su otkrili - Najnovije Vijesti

Kineska SONDA sletjela na TAMNU STRANU Mjeseca, a evo šta su otkrili

sij3,2019

Otvoreno novo poglavlje u istraživanju ovog nebeskog tela (FOTO)

Kineska sonda “Čang E-4” sletela je danas na tamnu stranu Meseca, javlja kineski radio “Internacional” na srpskom jeziku.

Sonda, na kojoj se nalaze vozila za istraživanje, lender i rover, sletela je na unapred odabranu lokaciju na 177,6 stepeni istočne geografske dužine i 45,5 stepeni južne geografske širine na dalekoj strani Meseca u 10 časova i 26 minuta po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska nacionalna svemirska administracija (KNSA).

Uz pomoć relejnog komunikacijskog satelita Ćuećijao (Svračiji most), sonda je poslala prvu fotografiju daleke strane Meseca, što je otvorilo novo poglavlje u istraživanju Meseca i predstavlja revolucionarnu misiju.

Nakon što je Pekinški svemirski kontrolni centar uputio naredbu u 10 časova i 15 minuta, sonda “Čang E-4”, koja je bila lansirana 8. decembra 2018. godine, počela je da se spušta sa 15 kilometara iznad Meseca, saopštila je KNSA, prenosi “Internacional”.

Na visini od 100 metara iznad površine, sonda je prepoznala prepreke i izmerila kosine na površini. Nakon što je izbegla prepreke, sonda je odabrala relativno ravnu površinu i spustila se ravno i polako.

Tokom spuštanja, kamera na sondi je napravila fotografiju područja na koje je zatim sletela.

Tamna strana Meseca se ne može da se videti sa Zemlje i prilično je je neistražena.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Printskrin/Telegraf

Direktan link na njihov portal: https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/svastara/3020772-kineska-sonda-sletela-na-tamnu-stranu-meseca-otvoreno-novo-poglavlje-u-istrazivanju-ovog-nebeskog-tela-foto

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page