Kanađani UPOZORAVAJU: Na čelu vojske Kosova bili bi kriminalci koji su izvršili MONSTRUOZNE ZLOČINE - Najnovije Vijesti

Kanađani UPOZORAVAJU: Na čelu vojske Kosova bili bi kriminalci koji su izvršili MONSTRUOZNE ZLOČINE

stu17,2018
Formiranje kosovske vojske je nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim, tako i nad nealbanskim, izjavio je bivši vojnik, kanadski novinar, publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina “Esprit de Corps”, Skot Tejlor.

Tejlor je to kazao na predavanju u Diplomatskoj akademiji u Beogradu, gde je zajedno sa generalom Luisom Mekenzijem govorio povodom obeležavanja 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata u čast srpsko-kanadskih savezničkih veza iz Velikog rata, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

General Mekenzi govorio je o iskustvima na Balkanu kada je bio u snagama UNPROFOR-a, a Tejlor o značenju morala grupe u slučaju Medačkog džepa i Kosova i Metohije.

Tejlor je u svom izlaganju 15. novembra naveo i da je Bataljon “Princeza Patricija” u Medačkom džepu pretrpeo gubitke zbog toga što je bio prinuđen da uzvrati vatru Hrvatima koji su napali civile i istakao da je ovaj bataljon nagrađen u Kanadi najvišim državnim počastima.

General Mekenzi je govorio o savezničkim vezama u Velikom ratu, posebno ukazavši na činjenicu da je prva žrtva bila srpska, Dušan Ðonović, a da je poslednja bio Kanađanin vojnik Džordž Lorens Prajs (George Lawrence Price) koji je služio u 28. bataljonu (Saskatćewan North West Regiment).

Govoreći o iskustvima u mirovnoj misiji UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je iz Kanade krenuo sa jednom vizijom, a da se na terenu susreo sa potpuno drugačijom situacijom od prikazivane.

On je, međutim, kako je kazao, smatrao da mu vojnička čast nalaže da ispravno postupa, pa je i njegov stav prema Srbima nastojao da bude ispravan, a to je nailazilo na nerazumevanje druge strane, jer je vrlo često tumačen kao pristrasan.

Ipak, naglasio je da bi i sada postupio onako kako mu savest nalaže.

Predavanju su prisustvovali i dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića i potomak Milunke Savić “Gvozdene Ledi, gvozdenog puka” dr Slobodanka Grković.

izvor:srbija danas

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page