Krenuli su "trbuhom za kruhom", a završili prevareni i poniženi: Ovako u Bosni varaju gastarbajtere - Najnovije Vijesti

Krenuli su “trbuhom za kruhom”, a završili prevareni i poniženi: Ovako u Bosni varaju gastarbajtere

stu17,2018

Umesto da dobiju posao u inostranstvu, mnogi su se našli u problemima – situaciju u kojoj ljudi pristaju na sve kako bi došli došli do posla često iskoriste prevaranti koji zarađuju postavljajući oglase iza kojih se kriju “navlakuše”.

Jedan broj ljudi “opekao se”, a da nije ni otišao iz BiH, dok su drugi otišli, na primer u Nemačku,radili određeno vreme i na kraju za svoj rad nisu bili plaćeni, a uz to su i izbačeni na ulicu daleko od doma i bez novca.

Prevareni par javio se redakciji portala Crna-hronika.info i zatražio da se objavi ono što su doživeli u Dortmundu. Mladić i devojka otišli su, uz prethodni dogovor sa vlasnicima, poreklom iz BiH, u jedan restoran u ovom nemačkom gradu.

– Po dogovoru, mesečno smo trebali da zaradimo 1.000 evra, dobijemo smeštaj i hranu. Zatekli smo OK i uredan smeštaj, čime smo bili zadovoljni. Međutim po dolasku u restoran dogovor je odmah prekršen jer nam je rečeno da ćemo, osim u kuhinji, da radimo i druge poslove kao što su čišćenje, unošenje robe u skladište itd. Na to smo pristali verujući da je tako najbolje za nas jer smo došli izdaleka i želeli da zaradimo. Kad smo počeli sa radom, počelo je psihičko maltretiranje. Posle petnaestak dana, maltretiranje je kulminiralo izbacivanjem na ulicu, a kad smo zatražili od vlasnika novac za odrađeni posao, rekla nam je: “Ne dam! Da vas moje oči više ne vide!” – navode oni.

Par se našao na ulici 1.700 kilometara od kuće sa samo 50 evra u džepu. Pomogli su im dobri ljudi koje su upoznali na železničkoj stanici i na kraju su se vratili u BiH. Kada su njihovi poznanici pozvali vlasnika restorana da vide u čemu je problem, a on im je rekao da ih ne poznaje i da nikada nisu radili kod njega.

– Upozorenje svima da se ni za živu glavu ne javljaju na njihov oglas jer će 100 posto tražiti nove žrtve. Ako ste hleba željni, nemojte ići jer ćete proživeti patnju i agoniju – napisali su.

a razliku od ovog para, grupa Banjalučana postala je žrtva prevare, a da nisu ni otišli iz BiH. Jedan od njih otkrio je priču za portal Buka. Kaže, još uvek ne veruje šta mu se dogodilo. Sve je podredio odlasku, čak je i venčanje zakazao. Sve je isplanirao. Svadba, odlazak u Nemačku, rad po ceo dan, a onda bi doveo i suprugu i dete.

– Potrebna tri ozbiljna, vredna i poštena vozača B kategorije, vozi se u DHL – brza pošta u Berlinu – glasio je oglas na koji se prijavio sa još četiri prijatelja.

Odgovor su dobili brzo, krenuli u pregovore i dobili informacije koje su im bile potrebne i koje su ih uverile da se radi o regularnom poslu. Ipak, njih petorica, umesto u Berlinu, na kraju su ostala kod kuće prevarena i praznih džepova.

Tačnije, dobro organizovana grupa prevaranata uzela im je po 400 evra za navodni sertifikat o poznavanju jezika koji su im “sredili” i otad im se nisu javili. Uverili su ih da im znanje jezika nije potrebno, ali sertifikat je obavezan zbog ambasade. Čak su ih uverili da agencija već ima rezervisane termine u ambasadi, ali kad su im uzeli novac više nikad nisu javili.

izvor(Telegraf.rs/Vecernji.ba)

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page