RASKOMADANI SAUDIJSKI NOVINAR BAČEN U BEOGRADSKU ŠUMU: Turska policija traga za delovima tela

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Jalova na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara Džamala Kašogija koji je nestao pre dve nedelje nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, izjavili su turski zvaničnici.

Istražioci tokom pretresa konzulata i rezidencije konzula našli “mnogo uzoraka”, rekla su dvojica viših zvaničnika i pokušaće na njima da nađu tragove DNK Kašogija. Saudijska Arabija odbacuje navode turskih zvaničnika da je Kašogi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata, a njegovo telo uklonjeno.

 

Turske vlasti su proširile područje pretrage posle utvrđivanja pravca kretanja i mesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. oktobra, na dan kada je Kašogi poslednji put viđen.

Veruje se da su Kašogijeve ubice njegove posmrtne ostatke bacile u Beogradsku šumu na rubu Istanbula i na teritoriji blizu grada Jalova, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su zvaničnici.

“Istraga je dovela do određene sumnje da bi njegovi ostaci mogli da se nalaze u Beogradskoj šumi i na širem području grada Jalova. Policija sada intenzivno pretražuje ta područja”, rekao je jedan od neimenovanih zvaničnika blizak istrazi.

Pretpostavlja se da su delovi tela raskomadanog novinara bačeni “na seoskom imanju ili neke vile”, rekao je on.

 

Kašogi je bio poznati kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Vašington post, nestao je 2. oktobra nakon što je došao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro venčanje. Turski zvaničnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali to saudijske vlasti odbacuju.

Neki mediji, među kojima i Vašington post objavili su da postoje audio i video snimci koji dokazuju da je novinar “ispitivan, mučen i potom ubijen” unutar konzulata, a zatim raskomadan

izvor: Kurir.rds/Rojters

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page