Vučić s Putinom SPREČAVA “OTIMANJE” Kosova! Hitan sastanak dvojice predsednika REŠAVA SVE!

VUCIC PUTIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za dve nedelje ide u Moskvu kako bi se hitno sastao sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom, a glavna tema o kojoj će razgovarati tiče se budućnosti Kosova i pokušaja dela međunarodne zajednice, pre svih Nemačke, da stopira razgraničenje kao trajno rešenje za južnu pokrajinu.

Srpski predsednik će otvoreno govoriti o trenutnoj situaciji, o preprekama i pritiscima s kojima se suočava Beograd. Očekuje se da će posebna pažnja biti posvećena stavu Nemačke, koja je sada glavni kočničar dogovora o razgraničenju – navodi izvor “Srpskog telegrafa“.

Prema rečima sagovornika, ruski predsednik spreman je da pomogne da se te prepreke reše.

– Putin je više puta ponovio da podržava Srbiju i da možemo da računamo na punu podršku Moskve kada je u pitanju rešavanje kosovskog čvora. Sigurno je da će predsednik Rusije učiniti ono što je do njega, razgovara i sa Angelom Merkel, kako bi nam pomogao da rešimo ovo pitanje – navodi izvor Srpskog telegrafa i podseća da nema ruskog zvaničnika koji nije rekao da po pitanju Kosova Rusija stopostotno stoji uz Beograd.

Predsednik Srbije potvrdio je da uskoro ide u Moskvu, a na Tviter profilu naveo da očekuje da će oba naroda imati koristi od razgovora u Moskvi.

Radujem se novom susretu sa predsednikom Putinom, uveren sam da će naši razgovori doneti veliku korist srpskom i ruskom narodu – napisao je Vučić na Tviter profilu.

Prethodno je ruski ambasador Aleksandar Čepurin potvrdio da su pripreme za suret dvojice predsednika u toku.

– Tokom kratkog razgovora sa A. Vučićem pričali smo o modalitetima predstojeće posete predsednika Srbije Moskvi. Poseta će se održati početkom oktobra. Na sastanku sa predsednikom V. Putinom očekuje se razmatranje ključnih bilateralnih i regionalnih pitanja. Raspoloženje je pozitivno – naveo je Čepurin.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ističe da je ovaj susret od izuzetne važnosti.

– Veoma je važan sastanak Vučića i Putina. Za Srbiju je ključna podrška Rusije i to će se još jednom potvrditi – poručio je Dačić.

Izbegavanje zamke

Prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, u fokusu Putinovog i Vučićevog razgovora biće činjenica da je Briselski posrazum u ozbiljnoj krizi.

– Rusija je garant da Kosovo neće u UN, a samim tim i garant da pregovarački proces neće biti puka verifikacija volje zapadnih zemalja – istakao je Stanković.

Bivši šef diplomatije SR Juoslavije Vladislav Jovanović smatra da je ovo prilika za nas da se izmaknemo iz zamke koju nam je Zapad pripremio.

– To je priliak da se pomalo pregrupišemo kao država i zauzmkemo odlučniji i principijelniji stav koji neće škoditi našim ciljevima. Samo treba da budemo principijelni – objašnjava on.

IZVOR:SRBIJA DANAS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page