Kinezi salju SRBIJI SOFTVER pomoću koga će biti ubedljivo NAJVEĆA VOJNA SILA na Balkanu! - Najnovije Vijesti

Kinezi salju SRBIJI SOFTVER pomoću koga će biti ubedljivo NAJVEĆA VOJNA SILA na Balkanu!

ruj20,2018
ORUZJE

Srbija i Kina uskoro bi mogle da započnu zajedničku proizvodnju krstarećih raketa dometa od čak 300 km sa kojima bi naša država nesumnjivo postala evropska vojna sila!

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski tvrdi da se o ovoj temi razgovaralo u Pekingu tokom trodnevne posete predsednika Aleksandra Vučića. Lazanski veruje da su Kinezi više nego voljni da nam isporuče najsavremeniji softver za rakete zemlje-zemlja koji bismo iskoristili za proizvodnju sistema “šumadija”. Takođe, Kinezi bi nam ustupili poligone za testiranje raketa, jer mi u Srbiji naprosto nemamo gde da ga odradimo.

Lazanski podseća da je Peking i ranije nudi Beogradu transfer raketne tehnologije.

– Reč je o raketi “šumadija” dometa 300 kilometara. Kinezi su nudili da uđu zajedno s nama u tu priču i da nam daju deo tehnologije za raketni sistem koji se proizvodi kod nas. Čak su njihovi vojni stručnjaci bili u Beogradu na razgovorima o ovom projektu. Ti pregovori su sada ponovo pokrenuti. Kad bi nam zaista dali svoju tehnologiju da je koristimo ovde u proizvodnji, to bi bio veliki napredak za Srbiju – ističe Lazanski.

Lazanski otkrio detalje pregovora

Sistem “šumadija” je višecevni bacač raketa koji razvija kompanija EDePro iz Beograda u saradnji sa Jugoimport – SDPR-om.

– Kinezi mogu da nam ustupe softver, a hardver bismo mi odradili. Pošto je reč o krstarećoj raketi, kineski softver bi nam pomogao da se razvije bolja putanja rakete u završnoj fazi letenja. To je najkomplikovanije u svakom balističkom profilu tog tipa. Ne bi bilo loše da sa Kinezima uđemo u dil jer bi to još modernizovalo projekat… Takođe, imamo problem gde da testiramo raketu.

U Srbiji ne možemo, imali smo ideju da to radimo u Pakistanu ili Kazahstanu, ali sada Kinezi mogu da ponude svoje poligone. Kad bismo ušli sa njima u kooperaciju, ovaj projekat bismo mnogo brže završili, a serijska proizvodnja bi brže počela – podvlači Lazanski.

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da čvrsta politika vojne neutralnosti Srbiji otvara nove mogućnosti koje su nedostupne drugim balkanskim državama koje zavise od NATO pakta.

– Saradnju sa Kinom potcenjuju samo oni koji ne poznaju njihove velike domete u osvajanju moderne tehnologije. Tačno je da Kinezi mnoge moderne borbene sisteme kopiraju, ali veoma kvalitetno to rade. Pričamo o naciji koja je osvojila svemirsku raketnu tehnologiju. U njih ne treba sumnjati! Nije u pitanju samo sistem, koji bi zbog velikog dometa bio ključni faktor odvraćanja svakog eventualnog agresora, nego je ovo i izuzetan poslovni potez. Na toj raketi Srbija bi mogla da zaradi silne pare – zaključuje Karan.

IZVOR:SRBIJA DANAS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page