U Srbiju uskoro stižu "leteći tenkovi" i "superpume": Obnavlja se helikopterska flota! (VIDEO) - Najnovije Vijesti

U Srbiju uskoro stižu “leteći tenkovi” i “superpume”: Obnavlja se helikopterska flota! (VIDEO)

kol20,2018

Krajem ove i početkom sledeće godine helikopterske snage Srbije biće bogatije za devet “Erbasovih” helikoptera H145M, koji bi trebalo da budu podeljeni vojsci i policiji.

Na osnovu ugovora koji su krajem 2016. zaključila ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova sa kompanijom “Erbas helikopters”, prva dva “eurokoptera” stići će u Srbiju krajem ove godine, i to tako što će po jedan pripasti vojsci i policiji dok će preostalih sedam doći tokom 2019.

Inače, helikopter “H-145M erbas” predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi koja je u upotrebi širom sveta.

Reč je o helikopteru koji, osim dvočlane posade, može da preveze i još devet naoružanih vojnika i da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i za vatrenu podršku njihovom desantu. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje. U upotrebi je u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj, Litvaniji, Saudijskoj Arabiji…

Helikopter H145M

Helikopter H145M
Foto: Youtube/Printscreen/TangoSix

Ostalih sedam, koliko je Srbija naručila, stići će tokom 2019. godine, a u pitanju su tri MI-17 i četiri borbena helikoptera MI-35, koji je inače, jedan od najmoćnijih borbenih helikoptera u upotrebi.

MI-35 namenjeni su jedinicama za brza dejstva Republike Srbije, a zovu ih još i leteći tenk. U transportnoj kabini nosi 8 putnika pod punom opremom ili ranjenike sa medicinskim osobljem. Teret u kabini može da bude do 1.500 kilograma, dok eksterni teret na sajlama može da podnese težinu do 2.400 kilograma. Ugrađena avionika omogućava dnevni let na minimalnoj visini od 10 do 25 metara, dok je noću moguće leteti na minimalnoj visini od 50 metara. MI-35 idealan je za brze borbene operacije, ali i izviđanje i transport borbenih grupa.

Helikopter MI-35M

Helikopter MI-35M
Foto: Profimedia

Helikopterska jedinica MUP-a mogla bi da dobije još dva nova helikoptera jer se pregovara s Gruzijom o kupovini njihovih “superpuma”.

Karakteristike ovih letelica omogućavaju da piloti MUP-a mogu da lete bez obzira na vremenske uslove, jer su oni sa sadašnjim letelicama bili sprečeni da odlaze u pojedine akcije ukoliko je napolju hladno i ako vremenski uslovi mogu prouzrokovati zaleđivanja.

Helikopter "superpuma"

Helikopter “superpuma”
Foto:Youtube/Printscreen/Javier Rullan Ruano

Pilot i potpukovnik Vojske Srbije, Goran Krneta, smatra da je kupovina najavljenih helikoptera izuzetno važna, jer se modernizuje helikopterska flota, ali i omogućava našim pilotima da lete na najsvremenijim letelicama.

– Srbija je poznata kao zemlja obučenih i iskusnih pilota. Potrebno je omogućiti da pored izvanredne teorijske obuke koju naši piloti imaju, dobiju i praktičnu priliku da upravljaju ovim moćnim letelicama. Izabran je visokokvalitetan helikopter na zapadu Erbas H145M i mogu vam reći da je to odlična letelica u skladu sa vremenom. Vojska Srbije koristila je starije modele helikoptera tipa Gazela i MI8 i sada je vreme da se to promeni. Biće mi zadovoljstvo da uskoro na nebu Srbije vidim naše pilote, jer je Srbija uvek važila za zemlju koja je imala dobre pilote.

Dolaskom ovih helikoptera, Srbija će tako krenuti u ozbiljan proces renoviranja svoje flotre helikoptera koja tačno četvrt veka, od 1991. do 2016. godine, nije dobila ni jednu novi letelicu. Na taj način helikopterske snage Srbije biće mnogo moćnije nego danas i u službi zaštite građana od požara, poplava I drugih nevolja.

 

IZVOR:SRBIJA DANAS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page