DA LI STE SE ZAPITALI KOLIKE SU PLATE PREDSEDNIKA U REGIONU? - Najnovije Vijesti

DA LI STE SE ZAPITALI KOLIKE SU PLATE PREDSEDNIKA U REGIONU?

kol21,2018

Predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mesečnu platu među predsednicima iz regiona, dok najmanju prima šef srpske države Aleksandar Vučić.

Plata predsednika Slovenije na mesečnom nivou, kako se navodi u njegovoj imovinskoj karti, iznosi 3.322 evra, a s druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesečno prima čak tri puta manje, odnosno 1.083 evra.

Više od 3.000 evra iznose mesečna primanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Prema podacima hrvatskog Poverenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsedništva BiH u proseku zarađuju 3.091 evro mesečno.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, članovi Predsedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862 evra, 2.874 evra i 3.536 evra mesečno, respektivno

 

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mesečnim primanjima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mesečna zarada, piše podgorička Pobjeda.
Manje od 2.000 evra mesečno zarađuju predsednici Albanije, Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije, Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.
U tekstu se takođe napominje da plate predsednika daleko nadilaze prosečna mesečna neto primanja u regionu, pri čemu su rekorderi trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine. Mesečna zarada Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, primera radi, sedam puta je viša u odnosu na prosek u Bosni i Hercegovini.

 

Grabar Kitarović, Ivanov i Pahor imaju trostruko više plate od prosečne u Hrvatskoj, odnosno Makedoniji i Sloveniji, dok je plata predsednika Srbije Aleksandra Vučića duplo viša u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

Prema službenim podacima, najveće prosečne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.

 

IZVOR:KURIR.

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page