Karta zamišljene “velike Srbije”, a koja obuhvata i bh. entitet Republiku Srpsku, ukazala se sinoć u centralnoj informativnoj emisiji Prve srpske televizije (Prva), jedne od najgledanijih u Srbiji.

Prva TV je kartu prikazala na osnovu ranijih stavova entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Međutim, iako se u prilogu pojavljuje i sagovornik koji takvo što ocjenjuje neodgovornim, više prostora je dato tezi kako je to moguće.

Da li je rješenje (u vezi s pitanjem Kosova)- razgraničenje, pitaju na ovoj televiziji uz kontataciju da je tu ideju podržao i Milorad Dodik koji se, “međutim, istovremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini”.

Na ovoj televiziji citiraju izvjesnog francuskog historičara i geopolitologa Aleksi Truda, inače omiljenog sagovornika srbijanskih medija kada im je potrebano “objektivno mišljenje” sa strane, pa kažu kako on “objašnjava da je manevarski prostor Srbije za rješavanje kosovskog pitanja veoma mali, ali i nemjerljivo veći kada je reč o RS-u”.

U prilogu Prve TV se dalje konstatuje kako je “nekoliko puta ponovljeno odlučno njemačko nein i dalje nedovoljno da zaustavi crtanje u Banjoj Luci”, a potom Dodik objašnjava:

-Mislim da je Vučić u pravu da se na Balkanu prvo treba desiti razgraničenje, mi želimo razgraničenje od BiH. Veoma je važno da Srbi danas izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima, i to bi trebalo da bude naš cilj u ovom vijeku.

A taj cilj na Dodikovoj karti, objašnjavaju u prilogu, bi trebalo da izgleda ovako. “Predsjednik Srpske objasnio: ne bodljikave žice na ogradama već samo afirmacija srpskih interesa – Republika Srpska, Srbija, četiri općine Kosova, uz reintegraciju srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori”.

– Ta percepcija koju Dodik sada plasira je percepcija iz mitologije Austrougarske, jer i Austrougarska policija je razvijala tu kosovsku i velikospsku mitologiju da bi zloupotrijebila Srbe za njene vječite ratove protiv Turske. Dakle, nije ovo doba Turaka, nije ovo doba Austrougarske policije. I Dodik bi morao biti mnogo odgovorniji – rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Srbiji. On je ujedno i jedini u prilogu koji nije pristaša planova o “velikoj Srbiji”.

Koliko odgovorniji, pitaju na Prvoj TV, pa potom opet citiraju izvjesnog Aleksija Truda, pa kažu kako on ” prognozira da će konačni dogovor Beograda i Priština postići u Parizu 11. i 12. novembra na marginama velike proslave stogodišnjice pobjede saveznika u Prvom svjetskom ratu”.

– Imajući u vidu aktuelnu situaciju, za Srbiju će biti uspjeh ako dobije sjever Kosova, ali zato sam mnogo veći optimista kada je riječ o Republici Srpskoj. Baš zbog razvoja situacije oko Kosova vidim prostor da se RS još više približi Srbiji – navodi njihov sagovornik.

A u tom približavanju Banje Luke Beogradu nekadašnji američki ambasador je prije dvije i po godine za Prvu televiziju, kako se kaže u prilogu, rekao da vidi samo jedan epilog.

-Moje mišljenje je da ukoliko Republika Srpska odluči da raspiše referendum o nezavisnost, Bošnjaci bi krenuli u novi rat – rekao je tada William Montgomery, kako ga citira Prva TV.

Prilog se završava pričom o “društvenim mrežama gdje tvorac ideje o Velikoj Srbiji, lider radikala Vojislav Šešelj – umesto razgraničenja, na Twitteru predlože da se na Kosovo sjurimo s vojskom i policijom i otjeramo sve Šiptare”.

A na društvenim mrežama je sinoć ovaj prilog također izazvao veliku buru i mnoštvo komentara, naročito na Twitteru, gdje su pojedini konstatovali da je “sasvim jasno da Dodik i Vučić žele izazvati nasilje”.

Na ovom linku možete pogledati prilog Prve TV, od 8:30 minuta. Prilog su preuzeli i neki drugi srbijanski mediji poput B92.

 

IZVOR:Faktor/Prva televizija

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page

× Kako vam mogu pomoći?