KAKO PRONACI ZENU IZ ALBANIJE ILI RUSIJE ZA BRAK -MILORADOVA PRIČA

SRBI PLAĆAJU DO 3.000€ DA OŽENE ALBANKE! MILORAD ZA MONDO OTKRIVA DETALJE: U Srbiji nisam našao neku koja će na selo,Agencije za posredovanje i sklapanje brakova između Srba i devojaka iz Albanije imaju “pune ruke posla”. Za pomoć im se obraćaju muškarci koji ne mogu da pronađu ženu u Srbiji, ali i Albanke koje žele da se udaju isključivo za – Srbe.

Srbi koji za buduće supruge žele baš Albanke, najčešće su sa juga Srbije, iz Novog Pazara, delova Bačke i Srema, ali nije retkost ni da budući mladoženja bude iz Beograda, kažu za MONDO iz Agencije za posredovanje i upoznavanje žena iz Albanije.

Kako tvrde, više od 60 brakova osoba od 18 do 65 godina je sklopljeno na ovaj način, tako što je omogućeno da se razmene podaci i fotografije, zatim sledi put do odredišta i uživo upoznavanje. Usluge se naplaćuju od 1.000 do 3.000 evra, dok se ceo iznos isplaćuje ukoliko dođe do sklapanja braka.

Uz sve to, stranice na društvenim mrežama koje su takođe namenjene sklapanju braka između ovih naroda, broje sve više članova i sve veći broj zainteresovanih. ZAŠTO BAŠ ALBANKE?

Milorad Mikić (51) iz okoline Pirota kaže za MONDO da se prijavio u Agenciji, poslao svoju sliku i kuće u kojoj živi i nadao se najboljem.

“Znam da sve to može i preko Fejsbuka, gde žene koje hoće da se udaju stavljaju fotografije, pa se tako dopisivanjem upoznate. Ja sam se odlučio za agenciju, jer onda ne možeš da promašiš. Organizovano je putovanje u Tiranu na dva dana, upoznavanje porodica i ugovaranje braka. Ja sam tražio mlađu ženu jer nemam dece i želeo sam da mi se to ostvari, a veroispovest i fizički izgled mi nisu toliko bili bitni. I uspeo sam da pronađem šta sam tražio”, kaže Milorad za MONDO.

Kada je svoju ženu Sihanu (31) video uživo, kaže da je bio zadovoljan i da je to ono što je tražio. Drugi put je otišao u njenu kuću kako bi veridba bila obavljena.

“Kada sam došao treći put ona je krenila sa mnom za Srbiju i to je bilo to. U početku je bilo neobično dok se nismo upoznali, naročito zbog nepoznavanja jezika i njene udajenosti od svoje porodice. Ipak, videlo se da je rešila da se uda i to mi je bilo važno. U braku smo već tri godine i za to vreme smo dobili sina. Mislim da me jako poštuje, što je danas vrlo retko”, kaže Milorad za MONDO.

Čini mi se da Albanke lakše prihvataju da, kada se udaju, moraju da budu odvojene od svojih, da se odreknu života od pre i da žive na selu, kaže Milorad.

“U Srbiji nisam mogao da nađem takvu ženu, koja ne želi moderan život. Vremenom smo se zavoleli i mislim da sam doneo pravu odluku, jer bih inače ostao sam. Imamo više sličnosti nego što mislimo sa Albancima i odgovara mi što je žena patrijahalna i što hoće više dece, a ne juri u grad za karijerom”, kaže Milorad, koji se inače bavi voćarstvom i vinogradarstvom.

Prema njegovom mišljenju, selo više nije “bauk” jer se mnogo toga promenilo i modernizovalo. Kako kaže, ima posla i para, grad im je blizu, povezani su na internet i socijalne mreže i nije sve “toliko tradicionalno kao nekada”, što takođe i Albankama odgovara.

“Kod njih je drugačije. Sihana je dugo živela na Kosovu, pa tek zatim u Tirani. Kaže da se tamo muškarci pitaju za sve, da imaju više žena, da je nasilje veoma često. Ima komšija i prijatelja koji su mene pitali da li je morala baš Albanka, zbog naših međusobnih državnih odnosa. Očigledno da jeste, jer se drugačije verovatno nikada ne bih ni oženio i dobio dete”, kaže Milorad.

SLIČNI MENTALITETI?

Prema rečima sociologa Srđana Šljukića, postoji više razloga zbog kojih Srbi biraju baš Albanke za supruge.

“U našim selima je veći broj muškaraca koji su ostali neoženjeni, dok je u Albaniji obrnut slučaj. Naši međunarodni odnosi često zamagljuju činjenicu da postoji sličnost u mentalitetu. U pitanju su balkanska područja, delovi koji su pretežno ruralni, koji imaju slična razmišljanjai shvatanja. Osim toga, mnogi se odluče na taj korak kada čuju prethodno iskustvo i situacije koje su se dobro završile. To je očigledno postala neka vrsta tržišta, čim su u sve uključene i agencije”, kaže sociolog za MONDO.

Prema rečima sociologa, Albanija je multikonfesionalna država, ima Albanaca koji su muslimani, katolici i pravoslavni, a generalno se u njihovom narodu smatra da je veća sramota da devojka ostane neudata, nego da se uda za čoveka druge vere. Sve to doprinosi situaciji da veliki broj žena iz ove zemlje, želi da se uda baš za Srbe.

IZVOR:MONDO.RS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page

Share via
Copy link