Dragan Čović se oglasio: ” Stop mržnji. Vrijeme je da se POMIRIMO”

sij13,2019

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović oglasio se na Twitteru vezano za odlazak u Banju Luku na obilježavanje neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

”Samo bezuvjetnim uzajamnim priznanjem, uvažavanjem i poštovanjem možemo unaprijediti odnose u našoj domovini BiH, a u interesu zajedničke EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda. Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja! Stop mržnji”, objavio je Čović na Twitteru.

Podsjetimo, na toj proslavi posmrtno je odlikovan bivši oficir JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Brojni bošnjački dužnosnici u BiH i mediji u Sarajevu osudili su Čovićevo sudjelovanje na danu RS-a dovodeći ga i u svezu s dodjelom priznanja ratnom zločincu, pukovniku JNA Slavku Lisici koji je osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika.

Međutim Čović s izaslanstvom hrvatskih dužnosnika iz BiH nije nazočio dodjeli ordena, nego samo na svečanoj akademiji povodom Dana RS-a, kao niti na defileu policijskih snaga te svečanom prijamu u vladi Republike Srpske.

Dio medija u Sarajevu objavio je i kako se Čović fotografirao s pukovnikom Slavkom Lisicom iako je on umro 2013., a ispostavilo se kako se zapravo pozdravio s bivšim srpskim članom BiH Predsjedništva Živkom Radišićem.

Tijekom dana reagirao je i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak na napade na njegova stranačkog šefa Čovića.

“Bez obzira na to, šutjeti nema smisla i šutnja nije i ne smije biti naš odgovor. Ovo prelazi sve mjere dobrog ukusa. Izmišljanje skandala, to im najbolje ide”, rekao je Čolak. Čolak je rekao “kako je medijska kampanja dio sveukupne kampanje političkog Sarajeva kako bi se diskreditacijom Dragan Čovića kao predsjednika HNS-a BiH diskreditirali i omalovažili stvarni i realni problemi Hrvata u BiH te minorizirala činjenice kako sve krize nastaju u Sarajevu, a da se onda Hrvate prikazuje kao odgovornima za njih koji su žrtve tih kriza”.

Izvor: Dnevnik.hr

Direktan link na njihov portal: https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/draga-covic-se-oglasio-o-odlasku-na-obiljezavanje-dana-republike-srpske—545075.html 

Foto : Printskrin  /Twitter/Dragan Čović

Foto naslovna: Printskrin/ Dnevnik.hr

 

 

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page