Dodik poručuje: Stanje u BiH je isto kao 1992, Bošnjaci su krivi! - Najnovije Vijesti

Dodik poručuje: Stanje u BiH je isto kao 1992, Bošnjaci su krivi!

sij13,2019

Bosna i Hercegovina

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je u subotu kako je situacija u BiH identična situaciji 1992. godine kada je u njoj započeo rat. Dodik za takvo stanje okrivljuje bošnjačke lidere koji ni tada ni dan danas nisu prihvatili da u BiH žive i drugi narodi.

“Umjesto da se odluče na dijalog i politiku mogućeg, bošnjački političari biraju histeriju koja će se samo njima odbiti o glavu. Onoga dana kada su osporili 9. januar kao dan Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH oni su pokušali osporiti naše pravo na postojanje”, izjavio je Dodik za ”Srnu”

Naveo je da mu smeta “histerija” oko obilježavanja 9.januara kao dana RS te tvrdi kako u obilježavanju tog datuma nema ničega nezakonitoga, a u pozadini svega vidi nastojanja da se “disciplinira” Srbe ali i Hrvate u BiH.

Dodik je branio dužnosnike HDZ BiH koji su došli na proslavu u Banjoj Luci koji su nakon toga bili izvrgnuti brojnim kritikama te osuđuje   kritike koje su zbog toga upućene hrvatskom veleposlaniku u BiH Ivanu Del Vechiu

“Vidjeli smo kako je na stup srama stavljen veleposlanik Hrvatske no to moćno Sarajevo slične poruke nije smjelo uputiti veleposlanicima Rusije ili Srbije, koji su također bili na obilježavanju dana republike. Sve to govori da političko Sarajevo ne napušta politiku autizma koja nas sve vraća na početak, na unitarističke ambicije Bošnjaka prema BiH”, konstatirao je Dodik uz poruku kako u ovakvim okolnostima BiH ne može preživjeti bez međunarodnog tutorstva kojemu se, kako tvrdi, ipak nazire kraj.

Izvor: Dnevnik.hr/Hina

Foto: Printskrin

 

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page