NOVO RUSKO ORUŽJE LEDI KRV: Hipersonični sistem ”Avangard” štitiće ih sljedećih 50 godina! (VIDEO)

pro29,2018

RUSIJA

Hipersonični raketni sistem ”Avangard“ koji može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave i koji je u sredu uspešno testiran, novo je moćno strateško oružje, koje će garantovati bezbednost Rusije u narednih nekoliko decenija.  Ruski vojni eksperti ističu da je Rusija jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem i navode da ”Avangard“ može da savlada svaku protivraketnu odbranu u narednih 30 do 50 godina.

Kremlj je saopštio da je program kontrolnih probnih letova raketa sistema ”Avangard“ izvršen u celosti i da omogućava da se sistem uvede u naoružanje u postavljenom roku.

– Kompleks ”Avangard” sa hipersoničnim bojevim blokom je jedinstveno oružje koje ima samo Ruska Federacija. O razvoju tog oružja je u martu objavio naš predsednik tokom obraćanja Federalnoj skupštini. Danas smo se još jednom uverili da Rusija ne baca novac tek tako, a da naše Oružane snage imaju najsavremenije naoružanje – kaže ruski vojni ekspert Andrej Koškin.

Stručnjak je naveo da je danas Rusija ispred drugih zemalja, uključujući i SAD, u proizvodnji raketa.

– Zbog toga, verovatno, američki predsednik na mesto vršioca dužnosti ministra odbrane nije postavio ni političara, ni vojnika, već inženjera — Patrika Šenehana. Amerikanci su u više navrata priznali da ozbiljno zaostaju u proizvodnji raketa, dok mi povećavamo naš uspeh i sada naše strateške raketne snage dobijaju takav tip raketnog sistema kakav niko drugi nema u svetu – istakao je Koškin.

”Avangard” ima interkontinentalni domet i može da leti atmosferom brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Kako je Putin svojevremeno rekao, te rakete ”idu ka meti kao meteorit”.

Ovaj sistem daje Rusiji mogućnost garantovane odmazde protiv agresora, bez obzira na to kakvu će raketnu odbranu imati u budućnosti, s obzirom na to da planska borbena jedinica leti duž nepredvidive putanje u gustim slojevima atmosfere i ne mogu da je presretnut ni postojeći ni perspektivni sistemi protivvazdušne odbrane. Stručnjaci ističu da cela ruska grupa interkontinentalnih balističkih raketa u ovom trenutku može da prevaziđe bilo koji sistem protivraketne odbrane. Čak i ako SAD rasporede kosmičke sisteme za presretanje, stvore ”slojeviti” sistem PRO, ”Avangard” će to moći s lakoćom da savlada.

Novi tip ruskog oružja će stupiti na dužnost 2019. godine.

Izvor: Srbija Danas

Direktan link na njihov portal: https://www.srbijadanas.com/vesti/svet/novo-rusko-oruzje-ledi-krv-u-zilama-hipersonicni-sistem-avangard-ce-ih-cuvati-narednih-50-godina-2018-12-29 

Foto: Printskrin /Srbija Danas

Video: YouTube

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page