U Mađarskoj postoji BEOGRAD, ovako izgleda i kažu da je to PRAVI BEOGRAD - Najnovije Vijesti

U Mađarskoj postoji BEOGRAD, ovako izgleda i kažu da je to PRAVI BEOGRAD

pro23,2018

Mađarska

Prijestolnica Srbije nije jedini Beograd na svijetu. Navodi se da ih ima nekoliko u Americi , a i u svemiru postoji asteriod 1517 Beograd koji je otkriven 1938. Ali,  jedan se nalazi 430 kilometara sjeverno od prijestolnice Srbije,  u Mađarskoj.  Ovaj Beograd danas je poznat i kao Sekešfehervar, mada se njegovo staro ime Stolni Beograd i dalje pamti i koristi.

Neki povijesni zapisi navode da je to izvorni Beograd i da je ovaj u Srbiji dobio ime upravo po njemu.

To nije i jedina veza koju ovaj Beograd ima sa Srbijom. Sekešfehervar (Stolni Beograd) deveti je grad po veličini u Mađarskoj, sa nešto manje od 100.000 stanovnika. Smješten je u središnjem dijelu države, regionalni je centar Centralne prekodunavske regije i glavni grad županije Fejer.

Na mađarskom Sekešfehervar znači Bijeli Dvor sa prijestolom, što je često prevedeno na drugim jezicima: latinski: Alba Regia, nemački: Stuhlweißenburg, slovački: Stoličný Belehrad, poljski: Białogród Królewski. Naziv je vezan za drevnu povijest grada, kada je on bio stara prestonica Ugarske.

Prvi tragovi ovog područja datiraju iz petog stoljeća p. n. e, za vrijeme Starog Rima, kada se na tom mjestu nalazilo naselje Gorsium, važno trgovište na raskrsnici puteva.

Srbi se prvi put pominju u drugoj polovini 1543. godine u Stolnom Beogradu, u vrijeme kada je on pao pod tursku vlast.

Uz dozvolu koju je austrijski car Leopold I dao patrijarhu Čarnojeviću, u današnji Sekešfehervar, kao i druga mjesta u današnjoj Mađarskoj, naselili su se Srbi 1690. godine.

U gradu i dalje postoji srpska četvrt. U njoj se nalazi i srpska crkva – Jovandanjska crkva, koja se nalazi se u centru industrijskog predgrađa, zapadno od srednjevjekovnog gradskog jezgra. Srpsko pravoslavno groblje beogradsko postoji i nalazi se u južnom dijelu grada zvanom “Palotavaroš”.

Izvor: Srbija Danas

Direktan link na portal:  https://www.blic.rs/riznica/i-u-madarskoj-postoji-beograd-ovako-izgleda-i-kazu-da-je-upravo-odatle-otisao-prvi/jspqw3e

Foto: Screenshoot

 

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page