5 Da Viničijevih izuma koji su bili ISPRED SVOG VREMENA - Najnovije Vijesti

5 Da Viničijevih izuma koji su bili ISPRED SVOG VREMENA

pro16,2018

 

Iako je mnogima prva asocijacija na ime ovog renesansnog genija „Mona Liza“, Leonardo je bio neobično maštovit pronalazač…

Leteća mašina

Brojni Leonardovi zapisi i skice otkrivaju da je on dugo sanjao o tome da čoveku omogući da se vine u nebo popout ptice. Štaviše, konstrukcija leteće mašine koju je skicirao podseća upravo na anatomiju ptice! On je zamislio da njegova mašina ima ogromna krila nakačena na drveni ram, unutar kog bi neustrašivi pilot legao okrenut licem nadole i pomerao krila složenim sistemom. Veruje se da Leonardo ovu mašinu nikad nije napravio, a da je pokušao – doživeo bi neuspeh, piše LiveScience . S obzirom na to da ova mašina nije imala motor, ostaje nejasno kako bi se pokrenula. Svet je prvuleteću mašinu dobio tek 400 godina kasnije. 

Oklopno vozilo

Dok je sarađivao s Lidovikom Sforscom, Da Vinči je osmislio više predmeta koji bi trebalo da posluže u ratu, a jedan od njih je i oklopno vozilo. Ovaj izum sastojao se od kola, koja bi pokrenula ljudska snaga, prekrivenih metalom. Međutim, baš kao ni leteća mašina, veruje se da oklopno vozilo nikad nije napravljeno. I baš kao što je bio slučaj s letećom mašinom, ovakvo vozilo se pojavilo tek četiri veka kasnije – u Prvom svetskom ratu. 

Ronilačko odelo

Da Vinči nije bio prvi pronalazač koji je osmislio odelo koje bi omogućilo čoveku da diše pod vodom, ali je bio jedan od onih koji su to bolje planirali. Ovo odelo bi gotovo u potpunosti bilo napravljeno od kože, a sastojalo bi se od jakne, pantalona i maske. Vazduh bi se dopremao putem jakne, a u odelo bi se ugradila i posuda za urin, što ukazuje na to da bi se Leonardov ronilac zadržao pod vodom. Takođe, slavni umetnik je planirao i da odelo opremi raznim potrepštinama kojima je namenio veliki broj džepova. Međutim, ovakvo odelo je napravljeno tek u XX veku.

Mitraljez

Da, dobro ste pročitali – čovek koji je naslikao Tajnu večeru je osmislio oružje koje je preteča današnjeg mitraljeza. On je skicirao oružje s 33 cevi na rotirajućem okviru. Kao i kada je reč o njegovim prethodno nabrojanim izumima, Leonardo nije napravio ovu pušku, a slično oružje je prvi put upotrebljeno tek 1862. godine, u amerčkom građanskom ratu.

Robot

Mnogi Da Vinčijevi izumi bili su dokaz da je bio umetnik i pronalazač ispred svog vremena, ali je ovaj robot pokazatelj da je reč o svojevrsnom futuristi. Pod Sforcinim patronatom, on je osmislio robota-viteza koji je mogao da maše rukama, pomera vrat, otvara i zatvara usta. Leonardo je robotom upravljao žicama, ali je imala i unutrašnji pokretački mehanizam. Početkom XXI veka, robotičar Mark Rošajm je po Da Vinčijevim nacrtima napravio robota modernog doba. 

Premda nema dokaza da je neka od Da Vinčijevih zamisli sprovedena u delo, iza njega su ostale brojne skice koje otkrivaju da je zamislio mnoge predmete koji bi čovečanstvu olakšali život i vekovima pre nego što su oni – zahvaljujući naprednoj tehnologiji – konačno napravljeni.

Izvor: Nationalgeographic.rs

Direktan link na njihov portal: https://www.nationalgeographic.rs/reportaze/galerije/6946-5-da-vincijevih-izuma-zbog-kojih-je-bio-ispred-svog-vremena.html

Foto: Screenshoot / Nationalgeographic.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page