Slučaj Praljak 2 u Tuzli: Optuženi pokušao da se spali tokom izricanja presude, život mu spasili policajci

U sudnici Kantonalnog suda u Tuzli  tokom izricanja presude u krivičnom predmetu protiv optuženog Fikreta Mrkonjića odvijala prava drama.

Naime, on se nakon što je predsednik sudskog veća objavio da je kriv, pokušao zapaliti, a na izricanje presude je došao sa slobode.

Ipak, brzom intervencijom službenici Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine – Odjeljenja sudske policije sudova TK sprečene su veće posledice po Mrkonjića, ali i sudsko veće, tužioca i druge prisutne osobe. Brzo je ugašen plamen, a Mrkonjiću su sudski policajci pružili prvu pomoć do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći.

Mrkonjić je zadobio opekotine na potkolenici leve noge, te je nakon lekarskog pregleda zadržan na Psihijatrijskoj klinici KCU Tuzla, dok je jedan službenik sudske policije zadobio opekotine šaka na obe ruke čiji stepen u ovom momentu nije utvrđen.

O navedenom događaju je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i MUP Tuzlanskog kantona čiji službenici su obavili uviđaj i poduzimaju dalje mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Inače, protiv Fikreta Mrkonjića bila je podneta optužnica, preneli su mediji, da je za vreme rata u BiH na području Banovića, u zgradi Železničkog saobraćaja učestvovao u  ubijanju, sakaćenju, svirepom mučenju srpskih civila.

Kako je preneo Detektor.ba na teret stavljeno i da je s još jednom osobom u septembru 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije, iza objekta salona nameštaja u Banovićima zaustavio civila hrvatske nacionalnosti, te su mu palicama i nogama zadali veći broj udaraca u predjelu glave, grudnog koša, leđa, ruku i ramena.

izvor(Telegraf.rs/Avaz.ba)

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page

Share via
Copy link