Svi koji potraže posao u Nemačkoj - dobiće ga! Fali im preko milion radnika, a broj otvorenih radnih mesta stalno raste - Najnovije Vijesti

Svi koji potraže posao u Nemačkoj – dobiće ga! Fali im preko milion radnika, a broj otvorenih radnih mesta stalno raste

stu8,2018

U Nemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 miliona otvorenih radnih mesta zabeležen rekordan nedostatak radne snage, javlja IAB.

– U poređenju s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mesta je porastao za 140.000 – stoji u saopštenju IAB-a (Institut za istraživanje tržišta rada), koji deluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nirnberga.

– Najveći porast tražnje je zabeležen na području prerađivačke industrije, ali je tražnja u sektoru uslužnih delatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mesta još najveća – kaže Aleksander Kubis iz IAB-a.

Foto: Profimedia/Caia Image

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000.

Najveći broj otvorenih radnih mesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%) zatim osobe bez kvalifikacije (22%) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Nemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava da kompenzuje uvozom radne snage, prenose Seebiz.

izvor (Telegraf.rs/Seebiz)

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page