Berlin stao na put Hrvatskoj: Dosta je bilo UCENA za SRBE! Nema blokade EVROPSKOG PUTA! - Najnovije Vijesti

Berlin stao na put Hrvatskoj: Dosta je bilo UCENA za SRBE! Nema blokade EVROPSKOG PUTA!

lis15,2018

Ofanziva Hrvatske, koja na svim frontovima pokušava da oteža evropske integracije Srbije i odakle svakodnevno stižu pretnje blokadom našeg puta ka EU, naišla je na veliko neodobravanje vodećih članova Unije, pre svih Nemačke

Prema informacijama, zvanični Berlin već je neformalnim kanalima poslao upozorenje Zagrebu da nedobrosusedska retorika i bujanje nacionalizma nisu dobrodošli.

Poslednja konkretna opomena Hrvatskoj došla je pre nekoliko dana, kada većina amandmana koje su njihovi poslanici pokušali da ugrade u izveštaj o Srbiji, izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, nije prošla.

Alarm u vodećim evropskim prestonicama zbog ponašanja Zagreba “upalio se” i nakon pretećih poruka hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić da “nema popuštanja Srbiji” i da će naše komšije insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma za ulazak u EU.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da je jedno insistiranje na evropskim standardima, a drugo provlačenje države kandidata kroz “toplog zeca”, radi ostvarenja nekih uskonacionalnih interesa. Njih posebno zabrinjava i ekspanzija desničarskih partija u Hrvatskoj i njihov pritisak na vladu u Zagrebu, a koji se preliva i na srpsko-hrvatske odnose.

Politiku uslovljavanja Srbije, koju poslednjih meseci vodi Zagreb, dodatno je “začinio” i protest u Vukovaru, održan u subotu pod palicom gradonačelnika Ivana Penave, sa kojeg je, uz ustašku ikonografiju, zatraženo da Hrvatska uslovi ulazak Srbije u EU procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je u nedelju da je očigledno da se nastavlja antisrpska histerija u Hrvatskoj.

Ne znam na koga se žale, Srbija je sankcionisala i sankcionisaće svakog ko je počinio ratni zločin. Oni samo treba da budu svesni svojih zločina. Hrvatska ne sme da rehabilituje zločine iz Drugog svetskog rata, koji su hiljadu puta veći nego što je to bio slučaj devedesetih – rekao je Dačić.

On je dodao da je protest u Vukovaru organizovan neposredno nakon promocije knjige o nekadašnjem upravniku logora u Jasenovcu Vjekoslavu Maksu Luburiću. Dačić je upitao šta bi se desilo da se u Nemačkoj organizuje promocija knjiga o upravnicima Aušvica ili drugih logora, ili da se u Austriji promoviše knjiga o upravniku Mauthauzena.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže da će Zagreb očigledno nastaviti s pokušajima da zakoči naše integracije, ali da ključni evropski igrači to neće dozvoliti:

Vodeće države Unije insistiraju da su dobrosusedski odnosi među najvažnijim evropskim vrednostima i takvo ponašanje očekuju od svih članica – kaže Grubješić.

 

 

IZVOR:SRBIJA DANAS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page