Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću oko nabavke oružja: Vučić oštro odgovorio na kritike iz regiona - Najnovije Vijesti

Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću oko nabavke oružja: Vučić oštro odgovorio na kritike iz regiona

ruj19,2018
vucic izetbegovic

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da nikog u regionu ne treba da brine jačanje Srbije i “koliko mi tenkova i aviona imamo”, ali da mu nije jasno zašto bi ikog u regionu to trebalo da bude briga jer i “nas nije briga da li imaju bombu više ili ne.

Šamar Prištini! Međunarodna zajednica koči transformaciju KBS u oružanu vojsku

On se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića o politici Beograda prema Kosovu i rekao da mu nije najjasnije ni kakve veze ima Izetbegović sa Kosovom, pa se našao pozvanim da to komentariše.

– Nisam razumeo kakve veze ima Bakir Izetbegović sa Kosovom i Metohijom…Kada govorite o naoružavanju druge države mešate se u njen suverenitet – rekao je Vučić i naglasio da Srbija nikada nije bila pretnja BIH.

On ocenjuje da izjavu Izetbegovića treba posmatarati u svetlu činjenice da je 15 dana ostalo do izbora u BiH.

– Ja kad govorim o BiH, govorim o dejtonskoj BiH, poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i teritorijalnog integriteta Republike Srpske. Hoće li neko da dobije poene ako izgovori nešto loše o Srbiji i meni – pitao je i dodao da od njega niko neće čuti ružnu reč jer razume poziciju Srbije i ima obavezu da se ponaša najodgovornije.

Izetbegović je zamerio Vučiću što govori o pomirenju s Bošnjacima, a ni jednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Istakao je i da je vrlo precizna politika Srbije usklađena sa ustavno pravnim aktima BiH i međunarodno pravnim sporazumom kakav je Dejtonski.

– Ono što neki drugi govore o Sandžaku, o Kosovu, o mnogim drugim stvarima govore suprotno Ustavu Srbije, međuanrodnom pravnom poretku. Nije moje da im objašnjavam bilo šta o tome, već samo da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu – kazao je predsednik.

Izetbegović je, u intervjuu za sarajevski portal Klix, rekao da je Vučić “progledao” nakon silnih grešaka, koje su, kako ističe, Srbi napravili, ali mu zamera što govori o pomirenju s Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno “prijateljuje i ni jednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku koji, kako kaže, vređa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje”.

U govoru u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srbije je, kaže Izetbegović, “hvalio ratne vođe i presuđene ratne zločince”, misleći na Miloševića. Očigledno je, kaže, da je došlo vreme za “odlučujuću odluku” o rešavanju pitanja “kosovskog čvora” i da, ako Vučić tu odluku donese, moraće mu se, navodi, priznati da ima hrabrost.

 

izvor:telegraf,rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page