Makedonija je postala novo bojište između Zapada i Rusije: najveća svjetska sila ulica od rezultata referenduma - Najnovije Vijesti

Makedonija je postala novo bojište između Zapada i Rusije: najveća svjetska sila ulica od rezultata referenduma

ruj18,2018
FOTO TANJUG

Dok Makedonci se pripremaju za jedan od najvažnijih glasova u svom životu, na društvenim mrežama sve više postovi koji ih traže da se spali svoje glasačke listiće, dok su stotine novih stranica boziva na bojkot referenduma. Novinski članak, koji je masivan, upozorava da Gugl može ukloniti Makedonca s popisa priznatih jezika, ovisno o glasovanju.

U tom društvenom ratu, makedonske i zapadni dužnosnici upozoravaju da iza dezinformacije na društvenim mrežama su grupe pod pokroviteljstvom Rusije, koji žele promovirati strahove i smanjiti odaziv na referendum, koji je ta balkanska zemlja dovodi u NATO-u.

Dok Rusija, s jedne strane, ne želi da referendum uspije, Zapad je pokazao da to podržava, piše New York Times.

Američki ministar obrane Jim Matisse putovao je u ponedjeljak u Skoplje kako bi pokazao potporu SAD-a. Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, već je posjetio glavni grad Makedonije, kao i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Federica Mogherini, šef vanjske politike Europske unije.

– Nema povratka. Svaki pokušaj da se ometaju takvi procesi vratit će Makedoniju u stanje nesigurnosti i društvo u kojem će se ponovno uspostaviti autoritarne vrijednosti – rekao je premijer Zoran Zaev.

Na referendumu, koji je zakazan za 30. rujna, makedonski birači moraju izjasniti da li žele završiti desetljeće dug spor s Grčkom i suglasne su da Makedonija postane Sjeverna Makedonija.

Ruski dužnosnici zanijekali pokušava utjecati na ishod europskih izbora, ali ruski diplomati nisu krili svoje protivljenje daljnjem širenju NATO, rekavši da bi destabilizirati Balkan.

– Rusija želi uvjeriti Makedonce da ih Zapad napusti, da Rusija ima stabilan utjecaj u regiji. Jednostavno nije istina. Promjena imena Makedonije i ulaska zemlje u NATO savez smanjit će utjecaj Rusije u regiju. Pristupanje Makedonije u savez je jedna od najvećih noćnih mora Rusije – rekao je glasnogovornik Pentagona Erik Pahon.

Službenici u Makedoniji krive ruske online grupe za širenje lažnih članaka i Facebook postova kako bi povećali društvene dijelove, utjecali na referendum i širili javno bijes.

Zapadni dužnosnici smatraju da je primarni cilj Moskve smanjenje brzine. Ako manje od polovice prijavljenih zapisa sudjeluje na referendumu, pitanje će se vratiti Saboru, što će potkopati nacionalni mandat za rješenje.

Ovo je naša velika šansa. Građani znaju da moraju koristiti ovaj trenutak. Na taj će način oblikovati svoje i budućnost svoje zemlje – rekao je Zaev.

 

IZVOR:telegraf,rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page