VUČIĆ: Govorio sam Albancima da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se drugi dogovaraju preko naše grbače! - Najnovije Vijesti

VUČIĆ: Govorio sam Albancima da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se drugi dogovaraju preko naše grbače!

ruj 14, 2018
vucic srbija

Ako ikada postignemo bilo kakav sporazum sa Prištinom, Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

Britanska agencija navodi da su Beograd i Priština od 2013. godine posvećeni dijalogu pod posredovanjem EU, u cilju poboljšanja odnosa i rešavanja svih otvorenih pitanja između dve strane, ali da od tada nije postignut veliki napredak.

“Mnogo, mnogo razlika deli Beograd i Prištinu, ali morate imati u vidu i očigledno je da mnogo toga deli ljude koji o tome odlučuju, kao da je to otprilike pitanje za ceo svet i odavno je to prestalo da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci”, istakao je Vučić.

Očigledno se, kaže Vučić, pitanje koje se, kako kaže, zaista ne tiče nikog trećeg – tiče celog sveta.

“Ja sam zato Albancima uvek govorio da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko ‘naše grbače’, jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovorimo između sebe, biće mnogo bolje, nego da se mi ne dogovorimo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa”, istakao je Vučić

Na pitanje da li postoji mogućnost da se “sporazum o razgraničenju vrati na sto”, Vučić odgovara da ništa još zvanično i nije na stolu, da bi moglo o tome da se razgovara.

Pregovaramo, kaže, pre svega o provođenju dela Briselskog sporazuma, imamo akcioni plan, ali i o tome kako bi trebalo da Srbi i Albanci žive u budućnosti zajedno i kako da prevaziđemo sve teškoće sa kojima se suočavaju Beograd i Priština.

“Ne mislim da smo blizu postizanja bilo kakvog sporazuma, ali da li smatram da je lekovito, dobro i važno da razgovaramo o svemu i da se potrudimo i pokušamo da sve napore moguće unesemo u svoj rad i delovanje da bismo do nekakvog mogućeg dogovora došli, apsolutno sam za to” rekao je predsednik Srbije.

Dobio je, podseća, poverenje građana, da bi stvari menjali, da ne bi deci ostavili zaleđene, zamrznute, ili kako god se zovu, sukobe da moraju da rešavaju u bududicnosti.

Što se sporazuma sa Prištinom tiče, Srbija je otvorena za razgovor, rekao je i dodao da mnogo razlika deli Beograd i Prištinu.

Međutim, mora se imati u vidu, i očigledno je, da mnogo toga deli ljude koji o tome odlučuju i kao da je to optrilike za ceo svet pitanje i odavno je to prestalo da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci.

“Dakle, pitanje koje se zaista ne tiče nikog trećeg, očigledno je da se tiče celog sveta i zato sam uvek Albancima govorio – bolje da se mi dogovorimo nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače. Jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovoramo između sebe, biće mnogo bolji nego da se mi ne dogovorimo ništa i pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa”.

Na pitanje kako na njega utiče to što mnoge zemlje komentarišu i iznose stavove u vezi rešavanja tog pitanja, rekao je da će odgovoriti iz jednog drugog ugla: “Ako hoćeš da radiš, da rešavaš velike stvari, nemoj da kukaš, nego uzmi i ponašaj se kao buldožer”.

Vučić je primetio da su ljudi u Srbiji naviknuti da nikada ništa ne rešavamo, da samo prolazi još koji dan i da gledamo da li možemo da budemo koji dan više na vlasti, da govorimo loše o svima drugima i da nijednu stvar suštinski ne rešavamo.

 

izvor:kurir.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page