Crnogorci su iznenada postali glavni protivnici dogovora Beograda i Prištine, jer bi mogli da izgube i ONO ŠTO IMAJU

ruj5,2018

Ako dođe do razgraničenja na Kosovu, po istom principu bi moglo da se napraviti razgraničenje i u Crnoj Gori, a to znači da bi ta država mogla da se oprosti od jedne trećine teritorije.

Glavna poruka nakon sastanka premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je 13. avgusta na poziv savezne kancelarke Angele Merkel boravio u zvaničnoj posjeti Berlinu, bila je da su Crna Gora i Nemačka saglasne da “nema promena granica na Balkanu”.

Nakon što je kancelarka Merkel potvrdila spekulacije da je tokom njenog telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom od 27. avgusta bilo reči, između ostalog, i o Zapadnom Balkanu, odnosno o rešavanju kosovskog problema, u Podgorici se upalio crveni alarm.

Odmah sutradan preko državnog medija “Pobjede” upućeno je pitanje direktno Saveznoj vladi Nemačke, u kojem se tražilo da Berlin potvrdi da li je nakon telefonskog razgovora Merkelove sa Trampom, Nemačka i dalje pri stavu koji je sasvim nedavno saopšten premijeru Dušku Markoviću u Berlinu, a odnosi se na nepovredivost granica na Zapadnom Balkanu. Odgovor je na veliko zadovoljstvo zvanične Podgorice i ovog puta bio potvrdan.

 

– Kancelarka Angela Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. To je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rešenjima između Srbije i Kosova – naglasili su iz Vlade Nemačke.

Snažno zalaganje Crne Gore da ni u kom scenariju ne dođe do eventualnog razgraničenja, po svoj prilici generisano je opravdanim strahom Podgorice da bi jedan takav scenario automatski značio da bi na udaru bila i crnogorska teritorija koja se graniči sa albanskim faktorom.

Za ovdašnju Crnu Goru, koja je produkt atlantističke vizije Balkana, što je nedavno u svom autorskom tekstu potvrdio i bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer, koji doslovce navodi da je “Crnoj Gori Zapad dozvolio da održi referendum o nezavisnosti 2006. godine”, svako prepakivanje Balkana i iscrtavanje granica po etničkim linijama bilo bi izuzetno rizično.

Hašim Tači

Hašim Tači, Foto: EPA/Petrit Prenaj

Komentarišući za Sputnjik implikacije potencijalnog razgraničenja između Beograda i Prištine po Crnu Goru i region, politički analitičar Dragan Rosandić pre svega skreće pažnju na “licemerstvo“ politike Zapada, pa tako i EU i Berlina, istih onih koji se sada zalažu “da više nema promena granica, pošto su Balkan predhodno iscepkali na desetine delova”.

S tim u vezi, ako bi već i došlo do razgraničenja ili razmene teritorija, u šta ovaj analitičar sumnja, jer će na kraju o tom pitanju i Beograd po svoj prilici morati da organizuje referendum, po istom kalupu bi se stvari, predviđa, odvijale i u Makedoniji i Crnoj Gori.

– Zato je panika u Podgorici. Od priče da smo ušli u NATO i da nam je sada granica zaštićena, naravno nema ništa. Panika je u Podgorici ako dođe do razgraničenja na Kosovu, jer će se po istom principu napraviti razgraničenje i u Crnoj Gori, a to znači da ćemo se oprostiti od jedne trećine teritorije. To su stari projekti, nije to ništa novo. Radi se o projektima Zapada starim i nekoliko desetina godina, koji su uoči bombardovanja 1999. godine na Kosovu već bili završeni – ističe Rosandić.

Sagovornik “Sputnika” dodatno ukazuje da je “pitanje promene granica nažalost gotovo svugde otvoreno na Balkanu”, i da su jedino “Hrvatska i Slovenija ulaskom u EU na neki način zaokružile svoje teritorije”.

– Hrvati su očistili svoju teritoriju od Srba i kao takvi ušli u demokratsku zajednicu zapadnih država. Sve ostalo južno od hrvatskih granica visi i pitanje je šta će se i kako dešavati, a najviše zavisi od odnosa ključnih svetskih igrača i stava Rusije. Međutim, kako sada stvari stoje, imaćemo dramatične promene granica na Balkanu, i u Crnoj Gori, i u Makedoniji, i na Kosovu, a tu su i Bosna i Republika Srpska, tako da je tu dovoljna samo jedna mala varnica da se zapali čitav Balkan – upozorava Rosandić.

 

 

izvor:alo.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page