GORI MELBURN! Izbio KATASTROFALAN POŽAR, odjekuju eksplozije, građanima izdato HITNO UPOZORENJE! - Najnovije Vijesti

GORI MELBURN! Izbio KATASTROFALAN POŽAR, odjekuju eksplozije, građanima izdato HITNO UPOZORENJE!

kol 30, 2018

Vatrogasci Melburna bore se sa jednim od najvećih požara u novijoj istoriji tog australijskog grada, nakon što se zapalilo i začule eksplozije u skladištu fabrike u zapadnom predgrađu Vest Futskrej.

Zbog otrovnog dima koji kulja i širi se ka predgrađima zatvorene su desetine škola i obdaništa, a stanovništo je upozoreno da ostane u domovima i izbegava izlaganje dimu.

– Dim je otrovan. Ljudi ne bi trebalo da se nađu u njemu. Treba da ga izbegavaju po svaku cenu. Isključite klima uređaje, zatvorite prozore. Ako možete da odete negde drugde, tim bolje – kazao je inspektor Ken Braun.

On je naveo da se u skladištu između ostalog nalazi aceton i hemikalije koje se koriste za zavarivanje, kao i da su eksplozije predstavljale rizik po vatrogasce koji su stizali na mesto požara.

– Burad od 167 litara eksplodirala su i letela kroz vazduh – rekao je Braun.

Australijska državna televizija “Ej-Bi-Si” prenosi da se požar izbio jutros po lokalnom vremenu i da se sa vatrenom stihijom bori oko 140 vatrogasaca uz pomoć 30 vatrogasnih kamiona.

Požar, Melburn

Jedan od najvećih požara u Melburnu u novijoj istoriji
Foto: Reuters

Navodi se da se vatrogasci nadaju da će do kraja dana uspeti da obuzdaju požar, ali da će morati da dežuraju tokom noći i još “mnogo dana” dok vatra ne bude potpuno ugašena i teren očišćen.

Uzrok požara još nije poznat, a vlasti su saopštile da je zgrada u plamenu “izgrađena od azbesta” i da sadrži brojne hemikalije koje mogu da stvore snažan miris koji podseća na sredstvo za skidanje laka sa noktiju.

– Ovo je svakako jedan od najvećih požara koji sam video u Melburnu dugo vremena – kazao je komandant Vatrogasne brigade Melburna Greg Lič.

Navodi se da su vlasti uputile stanovništvu upozorenje da se ne približava na 500 metara od požar, a sav saobraćaj se preusmerava dalje od tog područja.

Stanovnica obližnjeg kvarta Maribirnong Liza Fasiali izjavila je za “Ej-Bi-Si” da je po izlasku iz kuće naišla na otrovni dim. Ona je navela da pre toga nije gledala vesti na televiziji i nije znala za požar.

– Dimni oblak je bio potpuno nenormalan. Smrdelo je na spaljenu plastiku ili nekako hemijski. Oči su mi suzile kao lude – rekla je Fasiali.

IZVOR:SRBIJA DANAS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page