Njemci dele radne dozvole, ne traže nijedan uslov! - Najnovije Vijesti

Njemci dele radne dozvole, ne traže nijedan uslov!

kol28,2018

Nemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava da dovede što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.

Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

– U Nemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je ‘de jure’. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu – ističe novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu.

Kako kaže, zbog toga se očkuje još veći odliv stanovništva.

– Svaki kvalifikovani radnik koji uspe da dođe u Nemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže veštine i znanje – ističe on.

Napominje da useljavanje u Nemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge nemačke firme daju premije onim radncima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad, prenosi Klix.

– Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, na primer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: ‘Samo dođi”, napominje Kebić.

– Najvažniju ulogu na kraju uvek igra poznavanje nemačkog jezika – ističe Kebić

 

izvor:vesti.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page