Britanci BRUTALNO PRETE Srbiji: Ako dođe do podele Kosova, UZEĆEMO VAM Vojvodinu i Sandžak - Najnovije Vijesti

Britanci BRUTALNO PRETE Srbiji: Ako dođe do podele Kosova, UZEĆEMO VAM Vojvodinu i Sandžak

kol28,2018

Ako se Srbi i Albanci dogovore o razgraničenju na Kosovu, Srbija će ostati bez Vojvodine i Sandžaka!

Ovu pretnju, koju čak nije ni uvio u diplomatske oblande, kako se to inače radi, uputio je Beogradu Pedi Ešdaun, nekadašnji visoki predstavnik UN za BiH.

Pedi Ešdaun

Pedi Ešdaun
Foto: Profimedia

Da se radi samo o bivšem diplomati-jastrebu ni po jada, problem je što Ešdaun važi za čoveka izuzetno bliskog zvaničnom Londonu i jednog od glasnogovornika takozvane američke duboke države (čitaj Hilari Klinton) u Evropi, pa je jasno da njegove reči imaju mnogo dublje značenje.

Njegova poruka, kažu izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, direktna je, brutalna i povezana s onim što je preneto Albancima. Da bi se to sprečilo, ako treba, Englezi su spremni da zapale ceo Balkan.

– Svaka promena granica na Balkanu neizbežno vodi u rat. Menjaće se granice Kosova i Srbije. A šta je sa Vojvodinom? Mislite li da će Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori biti mirni? Šta ćemo sa Sandžakom? I, na kraju, šta ćemo sa BiH? Hoćete li da usred Evrope imate muslimansku državicu, okruženu neprijateljima i sa rastućim radikalzmom u njoj? Zapanjujuće je koliko se neozbiljnih i nesposobnih ljudi bavi ozbiljnim i opasnim pitanjima – izrekao je Ešdaun za Dnevni avaz, propuštajući samo da kaže da su iza krvavih scenarija na ovim prostorima, poput ovih koje najavljuje, najčešće stajali upravo njegovi sunarodnici i prijatelji u Vašingtonu.

Da neko ne dođe u zabunu da Ešdaun igra za sebe i govori stvari iza kojih ne stoki zvanični London, pobrinuo se dan ranije britanski ambasador u Beogradu Denis Kif. Njegova poruka je na prvi pogled za nijansu blaža, ali onima koji umeju da čitaju između redova, podjednako zloglasna, glasila je:

Denis Kif

Denis Kif
Foto: Profimedia

– Kada posmatramo ideje o razmeni teritorija ili promeni granica, mi vidimo rizik i cenu koju ta ideja nosi i koju mora da ima u vidu svako ko o tome razmišlja – navodi Kif.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, za Srpski telegraf pretnju otcepljenjem Vojvodine i Sandžaka nazvao je moralnom mizerijom.

Ivica Dačić

Ivica Dačić
Foto: Profimedia

– Prvo nekome nešto otmeš, pa onda kažeš puj-pike odsad više nema – ističe Dačić.

Slično misli i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Da li je razgraničenje Republike Irske i Ujedinjenog Kraljevstva izazvalo mir ili rat? Gde je Ešdaunu bila ta pamet kada su razbijali SFRJ?

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin
Foto: Profimedia

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ima nešto drugačije viđenje.

– Tvrđi stav od Londona po pitanju Kosova ima Nemačka. Kada Britanci kažu da ideja razgraničenja nosi rizike i da bi mogla da se plati neka cena, to ne znači da su oni protiv, već upozoravaju na moguću opasnost.

 

izvor:srbija danas/telegraf.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page