Opasnog Legiju su devojke zvale CUCA, a Milošević je za njega imao ovaj POGRDAN nadimak - Najnovije Vijesti

Opasnog Legiju su devojke zvale CUCA, a Milošević je za njega imao ovaj POGRDAN nadimak

kol25,2018

Ranac, Pajdo, Fuksa, Žilet, Pajser, Lopata, Šmrki – samo su neki od najrazličitijih nadimaka koje nose kriminalci u Srbiji. Prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, nadimci su vrlo bitna stvar, sa sociološkog aspekta.

Nadimak vam je kao karikatura. Iz urađene karikature vi možete sve da saznate o nekom liku, i karakter i sve. Nadimak kriminalcu menja ime i prezime. Ako neko kaže Milo Britva, zna se da je to uličarski nadimak. Ako Hašima Tačija zovu Zmija, onda se zna šta to znači. Znači nadimak je pečat karakternih osobina. Najčešće se dobijaju u osnovnoj školi, ustaljuju se do tinejdžerskih dana i potom ostaju ceo život, priča Nikolić za Srbija Danas.com

Policijska pretraga po nadimcima

Foto: Youtube printscreen

Foto: Youtube printscreen

Policiji je nadimak veoma bitno zbog kompjuterskih pretraga. Mi, koji se bavimo kriminologijom, iz nadimka izvlačimo brojne zaključke i opis pišemo u psihološki dosije te osobe – objašnjava Zlatko Nikolić. Nadimak je vrlo bitan i za bezbednosne strukture. Policija beleži sve nadimke u kriminalne fajlove, jer se desi da tako pronađu počinioca nekog dela.

 

– Desi se, recimo, da policijski inspektori saznaju da je neko sa specifičnim nadimkom opljačkao neku pumpu i jedino to imaju od podataka. Onda krenu sa ispitivanjem i pokušaju da pronađu razbojnika. U odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija je i danas vrlo bitna stavka nadimak osuđenika, čak je u programu obavezno upisati nadimak optuženog. Nadimak je zamena za ime i prezime i tako je ne samo u srpskoj mafiji već i u italijanskoj, albanskoj i drugim – dodaje Nikolić.

Poznato je da su Željka Ražnatovića zvali Arkan, ali jedino je u policijskim dokumentima ostao zabeležen njegov nadimak Hibrid. Milorad Ulemek Legija nije voleo da ga zovu Cema, kako su ga prozvali drugari iz Novog Beograda, jer je stalno dizao tegove napunjene cementom. Nije voleo ni nadimak Cuca, kako su ga zvale devojke.

Nakon ubistva Ivana Stambolića svedočio je Ljubiša Buha Čume i tom prilikom, između ostalo, izjavio:

-Znam čak i to da je Milošević zvao Legiju Bolid. Taj nadimak mu je dao posle jedne akcije na Kosovu.

Kako su dobili nadimke

  • Dušan Knežević, Buca Al Kapone (otac Aleksandra Kneževića Kneleta) – Provodio je vreme na Mostaru, oko bioskopa „Zelengora“. Prodavao je mleko i švercovao se u salu da gleda filmove o Al Kaponeu.
  • Željko Ražnatović, Arkan – Nadimak je dobio po glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa – čarobnjaku Arkanusu. Prvi Arkanov nadimak u detinjstvu bio je Hibrid.
  • Mile Đorđević, Bombona –Arkanov kum je nadimak dobio zbog kesice bombona koju je stalno nosio sa sobom
  • Đorđe Božović, Giška, Debeli – Nadimak je dobio još u detinjstvu zbog viška kilograma
  • Goran Vuković, Majmun – Ubica Ljube Magaša Zemunca nadimak je dobio zbog sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade
  • Rade Ćaldović, Ćenta – Saradnik Ljubomira Magaša (Ljube Zemunca) nadimak je dobio po argentinskom bokseru, pošto se ovim sportom bavio u Štutgartu. Druga verzija je da su ga Ćenta zvali po vrsti goluba
  • Vladimir Milisavljević, Budala („zemunski klan“) – Nadimak je dobio po tome što je jedini u klanu završio fakultet, pa su ga ostali ismevali da je budala. Najinteligentniji član klana iz Šilerove govori više svetskih jezika.
  • Dušan Spasojević, Šiptar, Duća („zemunski klan“) – Nadimak je dobio po tome što je godinama trgovao drogom sa Albancima s Kosova i zbog porekla iz Medveđe
  • Miladin Suvajdžić, Đura Mutavi („zemunski klan“) – Mnogi s kojima se povremeno viđao su mislili da je potpuno nem. Nikada nije pričao.
  • Branko Jeftović, Jorga („miljakovački klan“) – Nadimak je dobio po bivšem jugoslovenskom reprezentativcu u karateu Iliji Jorgi u sedmom razredu osnovne škole. Pre početka jednog školskog časa, Jeftović je na stolu profesora ostavio novinski izveštaj o uspehu karatiste na inostranom prvenstvu
  • Mlađan Mićić, Pacov („zemunski klan“), Braničevski kralj droge – Venčani kum Dušana Spasojevića nadimak je nasledio od oca, a isti nadimak imao je i njegov deda
  • Dejan Milenković, Bagzi – Nadimak je dobio po Bendžaminu Sigelu, zvanom Bagzi, jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije, sklon nasilju i brutalnim ubistvima.

IZVOR:SRBIJA DANAS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page