Dačić otkrio zašto Tramp pomaže Srbiji: Podela Kosova sprečava tajni plan islamista! - Najnovije Vijesti

Dačić otkrio zašto Tramp pomaže Srbiji: Podela Kosova sprečava tajni plan islamista!

kol 22, 2018
Dacic

– Ako bude razgraničenja i Srbija dobije Sever Kosova, to bi bilo zatvaranje puta “Zelenoj transverzali”. Sever Kosova je prepreka tome – ovim rečima srpski šef diplomatije Ivica Dačić otkrio je pravi razlog drastičnog zaokreta američke spoljne politike i sve otvorenije podrške administracije Donalda Trampa podeli Kosova.

Prema mišljenju nekoliko iskusnih diplomata, pre svega iz zapadnih zemalja, više je nego jasno da su u Vašingtonu shavtili da bi nezavisno Kosovo, u granicama u kojima ga Albanci zamišljaju, predstavljalo prečicu do ostvarenja tajnog projekta islamista o teritorijalnom povezivanju muslimana na celom Balkanu, piše Srpski telegraf.

– Na realizaciji projekta “Zelene transverzale” radi se decenijama. Kreatori ovog tajnog plana kao celinu vide BiH, Sandžak, Albaniju, Kosovo i veći deo Makedonije i pojedine delove Bugarske i Grčke, a krajnji cilj je da se ta linija protegne do Turske – objašnjava jedan od upućenih, konstatujući da je Dačić samo javno izgovorio ono očemu se već duže priča među diplomatama.

Kako kaže ovaj diplomata, prethodne američke administracije, ponajviše ona u vreme Bila Klintona, bile su opsednute pridobijanjem islamskih zemalja, čak i radikalnih, na svoju stranu, pa im nisu pravile smetnje u sprovođenju ideje o “Zelenoj transverzali” od Turske ka srcu Evrope. Zauzvrat Vašington je tražio podršku za dejstva na Bliskom istoku.

Donald Tramp

Donald Tramp
Foto: Profimedia

Politički analitičar Branko Rradun slaže se sa ocenom da aktuelni američki predsednik nimalo nije naklonjen muslimanima, te da je moguće da zbog toga traži način da preseče “Zelenu transverzalu”.

– Dolazak Trampa je neka šansa za Srbiju i realno bi to moglo da se iskoristi. Verujem da se ministar Dačić odlučio da ovo iznese da bi smo dobili podršku onih snaga u Evropi koje ne žele jačanje muslimanskog faktora.

Luka Karadžić, brat nekadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, slaže se s ovom tezom:

– Istorijska ideja za muslimanskim povezivanjem definitivno će biti teško ostvariva, ukoliko se ostvari zamisao o podeli Kosova. Uvek postoji opasnost od islamskog ekstremizma jer je to zacrtano u politici islamskih zemalja, koje će da guraju tu ideju bez obzira na sve.

Dok se Hašim Tači manje-više otvoreno zalaže za razgraničenje Albanaca i Srba, Ramuš Haradinaj poručuje da “niko nema pravo da razgovara o granicama Kosova jer bi se takav pokušaj smatrao nacionalnom izdajom”.

– Predsednik Tači ne bi trebalo da se usudi, premijer se ne usuđuje, a ni predsednik skupštine Kadri Veselji ne bi trebalo da govori o teritoriji. Nema dijaloga kada govorimo o teritorijama. To je poziv na rat – rekao je Haradinaj, uz ničim izazvanu poruku da će se “Albanci braniti ako srpski tenkovi uđu na Kosovo”.

 

izvor:srbija danas

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page