“Imam svašta, nećeš se pokajati” Žena ispričala kako se udala za starca zbog njemačkih papira, a evo koliku penziju joj je ostavio

Te 2014. došla sam u Njemačku na tri mjeseca da radim i zaradim sebi džipa, imala sam u Bosni frizeraj i njega zatvorim. Došla sam da radim, da služim nekog čovjeka. Kad ja došla, a neka žena služi i mene i njega. Šta je ovo?! Kad sam pošla od kuće, kažem majci daj mi kartu u jednom pravcu, ja se ne vraćam, a majka mi daje pare i kaže: Ne znaš na šta ideš tamo, evo da možeš da se vratiš, tamo mnogo lažu”, počinje svoju ispovijest Hana, koja već skoro desetak godina živi i radi Njemačkoj.

 

Sad se snašla, dobro joj ide, ali početak nije bilo nimalo lak na šta ju je upozoravala i rođena majka koja je u Njemačkoj, kao i Hanin otac, penziju zaradila.

– Zna žena, kaže Hana prisjećajući se dolaska u Njemačku i činjenice koliko ju je bilo strah jer nije znala ni jezik, a otišla je tamo potpuno sama u potrazi za poslom.

– Poslije dvije-tri nedjelje odemo u restoran, odvede me ovaj. Neki naš čovjek sa Kosova ga držao, priča srpski. Čovjek nas poslužio, sjeo i prevodi mi. Ja malo strah, malo trema, i ovaj meni predloži da mi sredi papire, da me vjenča ali pod uslovom da ja njega služim dok je živ da ga djeca ne daju u dom. A nešto je za*ovnao sa djecom. Kuku, šta će meni familija reći, sve hodže i hadžije, šta će mi reći, a kako drugačije da ostanem u Njemačkoj. Imam 50 godina, kad ću penziju zaradit’ a ovaj mi kaže prihvati. – sjeća se Hana.

– Ja vidi njega kakav je, a on meni kaže imam svašta nećeš se pokajati veli, a ja kažem šta ja imam od toga, osim papira, a on meni kaže ovako: Oči u oči, interes moj, interes tvoj. Služi me dok sam živ, vjenčaću te, dam ti papire, daću ti sve što imam. Kažem mu ja, u Bosni kredit imam, čovjek mi da na ruke 5.000 i kaže idi u Bosnu i plati to, a meni kredit bio 3.000, dao mi dvije hiljade više – sjeća se Hana.

 

– Nit’ je meni bilo do udaje, 50 godina imam, ne treba mi muškarac, šta da radim. ’Ajde da iskoristim, da imam neku penziju, materi nije bilo pravo, a otac. Nije me se familija odrekla. Jel sam ga dovodila u Bosnu? Jesam, morala sam, dolazio u Bosnu dolje zbog tih papira – kaže Hana.

Šta su radili i kako su se sporazumjevali

Nije mi bilo pravo, dolaziš u kuću kod Švabe, ne znaš jezik, ne poznaješ ga, prvo me bilo strah, imala sam svoju sobu, a uveče obavezno zaključam. Bio je težak, tamo su svi teški. Kaže on meni idi u mesnicu da kupim nešto gotovo za jelo, ja ne znam ništa. Komšija dolazio i njegova žena pomogli mi oko jezika a on govori drugačije nego oni u Berlinu što pričaju čist njemački, sve nešto hš, hš… Šta me hašaš, mislim se – priča ona.

Starac od osamdeset i kusur za kog se udala imao je tri odrasla sina a tek kad je umro kod notara se saznala da ima i četvrtog odnekud.

– Kad je on umro, sjeli smo za sto njegova djeca i ja i ja im kažem: Recite ako sam uzela nešto što ne pripada meni, ali nisu mi ništa uzeli – kaže.

Iako je imao osamdeset i neku, dosta je bio pokretan, dosta su putovali zajedno.

– Nisam mu bila rob, sve čovjek sam radio, nisam ga ja kupala, on je sam sve to, ja sam doručak, ručak, večeru, operem, opeglam, ali sam ga prvi put okupala kad je umro, a najveći sam strah oduvijek imala od mrtvaca.. od mrtvih ljudi – prisjeća se ona.

Ispričala je i da su je nekoliko puta za ovih skoro 10 godina prevarili i poslodavac i kasirka koleginica, ali ih je poslala na sud i to naplatila.

Koliku joj je penziju ostavio?

Čvrsto planira da se 2025. vrati kući u Bosnu jer sad ima penziju, kad se na onu Švabinu doda i njena, biće to dosta. Kaže, 500 evra što joj je ostavio dosta joj, njoj više ne treba, da ima da jede i pije i to je to.

Inače, dodaje, u Njemačkoj imaš dvije penzije – ona ima njegovu i imaće svoju, a penzija će joj sa godinama samo rasti, prenosi Kurir.

IZVOR:SRPSKA.INFO

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page