SRBIN OŽENIO ALBANKU I SAD SVAKU NOĆ MORA DA STRAŽARI! Evo i zašto

Snajke Albanke poslednjih godina doselile su se u brojna srpska sela. Početne predrasude ove žene su razbile i to zahvaljujući svojoj vrednosti i požrtvovanosti. Retko koji muž požalio se na svoju izabranicu koja je stigla iz daleka, a mnogi kažu da je predanost porodici i supružniku ono što one nose iz kuće.

“Ovde sam se rodio, ovde volim da ostanem. Koliko mogu se borim, da obezbedim koliko-toliko za decu da nešto imaju”, kaže Slaviša Jović
Albanka Razija, udata za Srbina Slavišu u Novom Brdu, privukla je pažnju lokalnih Albanaca koji nisu zadovoljni njenim izborom. Međutim, Razija se na to ne osvrće, a o suprugu Slaviši ima samo reči hvale. Razija i Slaviša svake noći naizmenično stražare u štali, jer je to jedini način da sačuvaju farmu krava od koje žive.

Trebalo je dve godine da Razija savlada srpski jezik i to je, kaže, bila jedina prepreka između nje i supruga. Odlično se slažu, sve poslove na imanju zajedno rade sa ćerkom Marinom i sinom Mihajlom. Ali probleme im stvaraju komšije Albanci.

Susreo sam se sa tabuima, vezanim za ovu temu. Međutim, neophodno je da čovek sam prelomi u svojoj glavi i da shvati šta želi od života. Ja sam više od svega želeo da imam porodicu i sve priče i predrasude sam ostavio sa strane Iako se njihov dolazak najčešće vezuje za udaljena, ruralna područja, ivanjički profesor Milinko Bogdanović potvrđuje da to nije uvek slučaj i da su neveste iz Albanije dobrodošle i u gradsku sredinu.

“Sa svojom familijom nemam nikakvih problema što sam se udala za Srbina, ali komšije Albanci mi prave probleme”, kaže Razija Metaj Jović iz sela Zebince.

Pored tih neprijatnosti, Razija i Slaviša svake noći naizmenično stražare u štali, jer jedino tako mogu da sačuvaju farmu krava od koje žive.

“Ovde sam se rodio, ovde volim da ostanem. Koliko mogu se borim, da obezbedim koliko-toliko za decu da nešto imaju”, kaže Slaviša Jović.

Kako bi ekonomski ojačali i podržali porodicu Jović, predstavnici Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje iz Parteša prikupili su sredstva i obezbedili građevinski materijal za izgradnju prostorije za proizvodnju sira.

“Svrha naše organizacije je da ojačamo naše porodice, da im pružimo podršku i pomoć kako bi napravili posao i kako bi mogli da žive”, navodi predstavnik te organizacije.

Jovići kažu da im je ova pomoć stigla u pravom trenutku. Planiraju da završe izgradnju nove kuće, a za to im je potrebno mnogo sredstava, do kojih se bore da dođu.

IZVOR:ALO.RS

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page