MILUN I MARA ŽIVE POTPUNO SAMI NA PLANINI: Ona pomuze 130 ovaca dnevno, nemaju televizor, a jedina razonoda im je radio

Mara je zbog Miluna napustila gradski život i došla na surovu planinu gdje zajedno žive i gaje stoku.Već godinama Mara i Milun Aprcović potpuno sami žive na 1.500 metara nadmorske visine na Katun Ravnom, koje pripada opštini Plužina.

Sa planine spuštaju se u selo tek tokom najsurovijeg dijela zime, kada se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.Inače, najviše vole kad su na katunu gdje drže oko 150 ovaca, 8 koza, 10 krava i nekoliko junadi, objavila je prije par godina TV Crne Gore.Mari su sada 22, a udala se prije nekoliko godina i to baš mlada. Kod roditelja nikad nije radila poslove koje radi na katunu s Milunom, ali kaže da joj ništa nije teško i da voli selo.

Dodaje i da voli muziku i sluša je na mobilnom, a uveče zajedno s mužem sluša radio. Televizor nemaju na šta da priključe, a i ne treba im jer nemaju kad ni da ga gledaju.

U međuvremenu je savladala skoro sve poslove, a sve mu što zna, naučila ju je svekrva. Mara je iz jednog od susjednih sela ali kod roditelja je samo čuvala ovce, od toga ništa teže.- Ja više muzem, a svekrva radi oko mrsa. Udala sam se preko oko sedam i po godina, a sada imam 22. Život vas nauči da morate da odrastete. Svekrva mi je bila podrška, a i dan danas je, kaže Mara.

Jedna je od rijetkih djevojaka koje su se u današnje vrijeme odlučile za težak život i rad na selu, ali ona kaže da joj je tu lijepo. Njih dvoje su rijedak mlad bračni par koji živi na selu i od sela.U grad, pričaju Milun i Mara, odu ponekad, kad je neki svetac i kad ima manje posla, da prošetaju, ali najviše ipak vole svoje selo jer su se tu navikli i tu im prija. Odu da ponešto kupe, da se malo druže, sjednu, popiju kafu.

-Ne ustaje se rano, negdje oko pola sedam, ispečem kafu meni i mužu, pa oko stoke , priča Mara, koja je muzla i po 130 ovaca do jeseni, kako kaže za to joj je potrebno sat vremena. Ona takođe navodi da više voli katun od sela, a planine i stoku više čak i od mora i primorja.

IZVOR

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page