MISTERIJA IZ DUNAVA: Vodeno ČUDOVIŠTE odvlači kupače! (VIDEO) - Najnovije Vijesti

MISTERIJA IZ DUNAVA: Vodeno ČUDOVIŠTE odvlači kupače! (VIDEO)

pro28,2018

 

SRBIJA

Smederevski ribari godinama prenose legende o Kemzi, misterioznoj nemani iz Dunava. Niko ne zna kada se Kemza prvi put pojavio, ali sudeći po imenu koje ima turske korene, priča verovatno seže u vreme Osmanskog carstva.

Tada je ovde prerađen najverovatnije neki od slovenskih mitova o vodenim duhovima. O Kemzi je pisao i istoričar Leontije Pavlović koji ga je opisao kao “oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi”.

Napisao je i da neman “ribare i kupače navlači u virove gde repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa”. Prema pričama onih koji su navodno videli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči na soma pokrivenog muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čoveku sa kandžama i dugim repom.

– Naravno da ga niko nije video, bar ne neko zadnje vreme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali – kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da neko vikne “Kemza”.

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da preseče konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda video gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu. Neki su po mraku u mreži videli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su “uhvatili” srndaća.

 

Izvor: Srbija Danas

Direktan link na njihov portal: https://www.srbijadanas.com/zabava/uvrnuto/misteriozna-neman-iz-dunava-kazu-da-je-olicenje-zla-koje-vreba-priliku-da-nekoga-udavi-video-2018-12-07 

Foto: Screenshoot

Video: You Tube

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page