Evo zašto se Kosovo okreće Vašingtonu, otkriva ambasador Rusije u EU

pro23,2018

Samoproglašeno Kosovo faktički je počelo da vodi politiku koja vodi slomu dijaloga s Beogradom uz posredovanje Evropske unije i preorijentisalo se na Vašington čiju podršku oseća, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„EU se latila prilično teškog posla da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Međutim, klijenti s kojima ona radi, oličeni u kosovsko-albanskom rukovodstvu, prilično su specifični. Svako od njih ima bogatu prošlost u sastavu čuvene ’Oslobodilačke vojske Kosova‘. Podsetiću da je Hašim Tači, čovek koji sebe naziva predsednikom, imao borbeni nadimak ’Zmija‘“, rekao je Čižov.

On je dodao da nije slučajno što je američki predsednik Donald Tramp, uprkos velikoj zauzetosti drugim globalnim problemima, našao vreme da uputi lične poruke liderima Srbije i Kosova i da ih pozove na dijalog.

„Interesantno je to što je kao mesto za potpisivanje budućeg sporazuma predložio Belu kuću“, rekao je Čižov.

On je naveo da ni EU, ni NATO, odnosno generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji je promrmljao nešto o tome da nije vreme za odluku o stvaranju kosovske armije, ni rečju nisu spomenuli da je takva odluka najgrublje narušavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Može se pretpostaviti da je neko od običnih ljudi zaboravio na tu rezoluciju tokom 19 godina, ali profesionalci moraju da se sete. Tamo je jasno napisano da je jedino legitimno vojno prisustvo međunarodnih snaga Kfora“, naglasio je Čižov komentarišući reakcije Zapada na usvajanje zakona o transformisanju kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku armiju.

Izvor: Sputnik Srbija

Direktan link na njihov portal: https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201812211118255327-Cizov-Kosovo-Vasington-podrska-/

Foto: Printskrin

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page