Vučić se oglasio povodom Trampovog pisma: Amerika želi kompromis

pro21,2018

 

Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom pisma koje je dobio od američkog predsednika Donalda Trampa.

Govoreći o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio i njemu i tzv. kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Vučić je rekao da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja između Beograda i Prištine. Vučić je rekao i da to pismo govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, a da je predsednik SAD prvi put uključen u dijalog.

– Ne mislim da će to biti lako niti jednostavno, ali mi nemamo alternativu. Moramo da tražimo rešenje, da neko loše ne bi pronašlo nas – rekao je Vučić, i naveo da u to treba da budu uključeni svi “i Evropljani, i UN, i Rusi, naši kineski partneri”.

To bi, kaže, bilo dobro za naše odnose, ali ono što je trenutno situacija jeste da rešenje daleko.

Moramo nastaviti da tražimo rešenje za Kosovo, jer će, u suprotnom, loša rešenja pronaći nas i vratiti nas unazad, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom pisma predsednika SAD.

Vučić je rekao da pismo Donalda Trampa u vezi sa KiM govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kompromisom, kakvim takvim.

Pismo takođe pokazuje da je u ceo proces američki predsednik ukljucen po prvi put otvoreno, sto znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje “i fizički” očekuje sutra, Vučić je rekao da nije saglasan sa Trampovom ocenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi:

– To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rešenja”, rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to “pokazuje kolika je zaintresovanost SAD da se dođe do resenja”.

Da li je moguće doći do rešenja i da li je realno, zapitao je predsednik i dodao da ne misli da je lako i jednostavno.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo.

– Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rešenja. Još nismo rešili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas – rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu.

– Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde – rekao je Vučić.

Za stav predsednika Vučića po pitanju poruka iz Trampovog pisma interesovali su se i strani novinari u Briselu.

– Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp – rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obavezuje da radimo na mirnom rešenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo da li je moguće naći sveobuhvatno rešenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

– Mi imamo naše nacionalne, državne interese – da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog – rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da nije tako optimističan.

Srpski predsednik je naveo da je danas u Briselu imao razgovore sa evropskim zvaničnicima Donaldom Tuskom i Federikom Mogerini.

– Naše je bilo da razgovaramo, stvari su nam što se tiče ekonomije dobre, a ono što nam sve kvari su stvari Kosova. Nadam se da će prištinska odluka o taksama uskoro biti povučena. Prosto, niko ne može da bude sam na svetu. Ako bi se to završilo, put dijalogu je otvoren, mi smo spremni, i to će značiti mnogo za sve – naveo je on.

Imali smo otvoren i koristan razgovor s Mogerini, moramo više da radimo na međusobnim odnosima. Preneo sam da smo otvoreni za nastavak dijaloga čim Priština povuče takse, ali i za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora – rekao je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Mi smo u teškoj situaciji i usamljeni po pitanju Kosova i Metohije, jer su svi u regionu priznali nezavisnost naše pokrajine – dodao je on.

Vučić je rekao da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

U izjavi novinarima posle sastanka, on je rekao da sa Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

– Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trentutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati – rekao je Vučić.

Konstatovano je na sastanku da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takodje ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Izvor: Srbijadanas.com

Direktan link na njihov portal: https://www.srbijadanas.com/vesti/kosovo/predsednik-vucic-se-oglasio-o-trampovom-pismu-amerika-zeli-kompromis-2018-12-19

Foto: Printskrin

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page