Haradinaj poludio! Traži od Srbije 22 milijarde eura odštete!

pro21,2018

Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj iz dana u dan pomera granice bahatosti!

Jedna od poslednjih stvari koje svedoče o tome je njegov nacrt sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova, koji je u stvari više lista nerazumnih želja, a koji bi Srbiju koštao – 22 milijarde evra.

Plan na 30 strana, sa preambulom i 16 poglavlja, toliko je ekstreman da se može zaključiti da je njegov cilj samo jedan – prisiliti Srbiju na totalno poniženje i kapitulaciju. S jedne strane Srbiji i srpskoj zajednici na KiM se ne nudi ništa, naša država ne samo da bi trebalo da bezuslovno prizna Kosovo i omogući im stolicu u UN i svim drugim međunarodnim organizacijama, već bi i po eventualnom sticanju željene nezavisnosti praktično trebalo da ga izdržava kroz brojne odštete i reparacije koje datiraju čak iz vremena SFRJ.

Na toj listi zahteva našli su se isplata ratne odštete, neisplaćenih penzija, dinarske i devizne štednje koje su Albanci imali u bankama SFRJ, ali i odšteta za socijalna davanja, dečije dodatke, prenos električne energije…

Mada niko, ni u Beogradu, ni u Prištini, sa sigurnošću ne može da tvrdi koliko bi ta suma iznosila, Albanci sa Kosova napravili su okvirnu računicu od koje se normalnom čoveku zavrti u glavi. Reč je, naime, o 22 milijarde evra i ta suma se odnosi samo na štetu koju je Kosovo “pretrpelo” od 1989. do 1999. godine tokom perioda sankcija.

Na čemu se precizno temelji ova suma, niko ne može da potvrdi, ali poznato je odakle je potekla. Naime, prištinski mediji su pre nekoliko meseci objavili da su samozvani kosovski zvaničnici i analitičari izračunali da je šteta koju je navodno izazvala Srbija veća od 22 milijarde evra.

Da se ovim vrtoglavim sumama zaista operiše u prištinskoj javnosti, potvrdio je nekadašnji koordinator za ekonomske poslove pregovaračkog tima Prištine Muhamet Mustafa, koji je ponovio stav kojim se rukovodi i Haradinaj – da je Srbija dužnik koji ovo treba da pokrije.

– Tim koji sam vodio u to vreme izvršio je procenu ratne štete u različitim sektorima i utvrdio da je vrednost dostigla više od 22 milijarde evra. Sada, naravno, ako Srbija zaista želi da napusti i ostavi iza sebe politiku Slobodana Miloševića, trebalo bi da bude spremna da očisti račune i nadoknadi ekonomsku štetu protiv privatne imovime, ali i drugu štetu (samozvanim) kosovskim vlastima, zbog rata koji je vođen protiv Albanaca – tvrdi Mustafa.

Haradinaj se u svom planu bavio i energetskom mrežom na Kosovu, odnosno time kako bi tzv. Kosovo trebalo “da preuzme svu energetsku infrastrukturu, kao i prenosne veze između Kosova i susednih zemalja”, ponovo prećutkujući da je reč o srpskoj infrastrukturi.

Povrh toga, traži i da Beograd Prištini isplati novac i prihode otkupljene na to ime od strane “Elektromreža Srbije” od 2007. godine do danas. O kojoj sumi je reč, međutim, nije poznato.

Albanci u ove finansijske proračune nisu uračunali da su građani Srbije decenijama od svojih zarada izdvajali novac za pomoć Kosovu i Metohiji kao nerazvijenom području. Takođe, ne pominje se da je Srbija svojevremeno preuzela sve dugove sa Kosova prema poveriocima, od Londonskog i Pariskog kluba, do MMF-a. Procenjeno je da je reč o oko 370 miliona dolara.

Ne treba zanemariti ni srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji. Tako je Srbija svojevremeno od stranih kompanija tražila da otvaraju proizvodne pogone na KiM, gde su postojale mnogobrojne domaće fabrike.

Predstavnicima Prištine ovo ni iz bliza nije prvi put da su pokušali da zavuku ruku u džep Beograda.

Tako je srpsku javnost sredinom ove godine razbesnela informacija da Priština u saglasju sa Podgoricom, pokušava da izdejstvuje da i njima pripadne deo novca od prodaje pojedinih objekata koji su propadali SFRJ. Oni su se tada nameračili na zgradu Misije Srbije pri UN u Njujorku, kao i objekte u Bonu, čija je procenjena vrednost oko 60 miliona evra. Sa ovom namerom su se obraćali Švajcarskoj, Japanu i Nemačkoj da ih podrži u nameri, ali nisu naišli na odobravanje.

Izvor: Srbijadanas.com

Direktan link na njihov portal:  https://www.srbijadanas.com/vesti/kosovo/zavlaci-ruku-u-dzep-beograda-haradinaj-optuzio-srbiju-za-sve-i-svasta-pa-trazio-22-milijarde-evra-2018-12-21

Foto: Screenshoot

 

 

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page