FSB: Ukrajina od avgusta prijeti upotrebom sile na moru

pro8,2018

 

Ukrajinski brodovi su od avgusta pretili da će upotrebiti oružje u slučaju da im se ruska pogranična služba približi na razdaljinu manju od 3,5 kilometara, izjavio je rukovodilac obalske straže pogranične službe ruske Federalne službe bezbednosti Aleksej Voljski.

Štaviše, kako je precizirao, ukrajinska vojska je u borbenu gotovost podigla i artiljerijske sisteme.

„Još mesec dana pre incidenta u Kerčkom moreuzu Ukrajina je pokušala da izvede provokaciju u vidu pratnje brodova pod bugarskim zastavama iz luke u Marijupolju. Reč je o dva oklopna broda ’Lubni’ i ’Kremenčug’“, rekao je.

Ruska strana, međutim, ni u jednom slučaju nije zapretila da će prema ukrajinskim brodovima upotrebiti isilu, istakao je Voljski.

On je dodao i da je veliki broj provokacionih dejstava protiv Rusije Ukrajina sprovodila i tokom izgradnje Krimskog mosta, a često su se mogle čuli i izjave kijevskih zvaničnika da bi taj most trebalo uništiti.

U osvrtu na sam incident, Voljski je rekao da su ukrajinski brodovi u status borbene gotovosti, sa spremnim oružjem, ušli u trenutku kada se u blizini nalazilo 166 civilnih brodova.

„Možemo samo pretpostaviti do čega je čak i slučajna artiljerijska vatra mogla da dovede u tako prometnoj plovnoj zoni“, rekao je Voljski, istakavši da su akcije ukrajinskih mornara 25. novembra u Kerčkom moreuzu ugrozile bezbednost plovidbe.

On je naglasio da pogranični brodovi ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) nisu izvršili artiljerijske pripreme niti su digli na uzbunu borbenu posadu u trenutku kada su to učinili ukrajinski vojni brodovi, a to se, napominje, može videti na video-snimku.

Rekao je i da je za oružje koje je pronađeno na ukrajinskim brodovima, nakon što su zaplenjeni u Kerčkom zalivu, tokom inspekcije ustanovljeno da prekoračuje osnovne standarde kad je reč o municiji.

Kada je reč o situaciji u Azovskom moru, Voljski je rekao da te vode ni na koji način nisu blokirane.

Izvor: Sputniknews.com

Direktan link: https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201812081118099277-ukrajina-od-avgusta-preti-upotrebom-sile-na-moru/

Foto: Printskrin/Sputniknews.com

 

By admin

Sličan Sadržaj