LOME SE KOPLJA U EU OKO SRBIJE! Za tačno ČETIRI DANA iz Brisela stiže NAJNOVIJA PROMJENA - Najnovije Vijesti

LOME SE KOPLJA U EU OKO SRBIJE! Za tačno ČETIRI DANA iz Brisela stiže NAJNOVIJA PROMJENA

pro6,2018

 

Od sedam poglavlja koje je Srbija u potpunosti tehnički spremila, u ponedeljak, 10. decembra, u Briselu će na Međuvladinoj konferenciji biti otvorena dva – 17 (o monetarnoj politici) i 18 (o statistici).

O broju poglavlja koje će Srbija otvoriti do poslednjeg momenta su se među članicama EU lomila koplja, a izvori iz Brisela tvrde da su početak pregovora o oblasti 9, finansijske usluge, koja je, inače, bila spremna još u junu, zaustavili Nemačka, Francuska i Holandija.

Prema nezvaničnim informacijama, među vodećim državama EU prevladao je stav da treba da se zadrži dosadašnja dinamika otvaranja poglavlja, a to je da ih na jednoj međuvladinoj konferenciji ne bude više od dva-tri. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, kod broja poglavlja koje treba otvoriti “zatezale” su i komšije, pre svih Hrvatska, ali i Bugarska, koja je imala određene zamerke zbog položaja svoje manjine u našoj zemlji.

Tako će na čekanju i dalje biti poglavlja 4 (sloboda kretanja kapitala), 1 (sloboda kretanja robe), 21 (transevropske mreže), 14 (transport) i 9 (finansijske usluge). Srbija će sa dva nova poglavlja imati otvorenih 16 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

Izvor: Srbijadanas.

Foto: Printskrin/Srbijadanas

Direktan link: https://www.srbijadanas.com/vesti/info/lome-se-koplja-u-eu-oko-srbije-za-tacno-cetiri-dana-nasoj-zemlji-sledi-najnovija-promena-iz-brisela-2018-12-06

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page