UZNEMURUJUĆE: DJEVOJČICA IZ VRTIĆA U VRČINU PREMINULA ZBOG “SIDS”!

UZNEMURUJUĆE: DJEVOJČICA IZ VRTIĆA U VRČINU PREMINULA ZBOG “SIDS”!

Iznenadna smrt jednogodišnje devojčice iz Vrčina B.D. koju su u ponedeljak majka i vaspitačica dovele u Dom zdravlja jer nisu mogle da je probude, ponovo je u javnosti pokrenula temu o zloglasnom SIDS-u (Sindromu iznenadne smrti kod dece).

U saopštenju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” devojčica prilikom buđenja u vrtiću u Vrčinu nije davala znake života, Ona je reanimirana u ambulanti u Vrčinu i tokom transporta kolima Hitne pomoći iz Grocke. Nažalost, devojčica je danas preminula.

Lekari sumnjaju da je SIDS uzrok smrti, ali za zvaničnu potvrdu moraće da sačekaju obdukciju, kaže izvor.

Podsetimo, od ovog sindroma je u novembru prošle godine umro i sin glumca Srđana što je potvrdila i obdukcija.

Šta je SIDS?

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi”, rekla je dr Snežana Rsovac.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dete mlađe od godinu dana umre, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja funkcija centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja, gušenja (koje nastupa najčešće kao posledica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaja srčanog ritma.

Američki nacionalni zdravstveni instituti kao najčećše faktore koji dovode do SIDS-a navode sledeće:

 • beba se teško budi
  poteškoće organizma da detektuje višak ugljen-dioksida u krvi
  spavanje na stomaku ili na boku
  spavanje na izrazito mekanim površinama
  spavanje s roditeljima
  prerano rođenje ili mala težina na rođenju
  izloženost bebe duvanskom dimu – i tokom majčine trudnoće i po rođenju deteta
  nedovoljna prenatalna nega
  siromaštvo
  to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.
  kratak razmak između trudnoća
  nedovoljna prenatalna nega
  siromaštvo
  to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.
  kratak razmak između trudnoća
 • Kako ga sprečiti

Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience izneo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savetuju:

 • Neka beba spava na leđima. (Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, ovo smanjuje verovatnoću za SIDS za čak 50 odsto.)
  Dete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.
  Beba ne bi trebalo da deli postelju, tj. da spava s roditeljima. S druge strane, preporučuje se da bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavaju i roditelji.
  U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.
  Temperatura ne bi smela da bude previsoka.
  Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbednost i efektivnost.
  Ne primoravajte bebu da koristi cuclu, ali joj je, ukoliko ona to želi, dajte tokom dremke ili spavanja.
  Uz to, nacionalni zdravstveni instituti preporučuju i dojenje kao odličnu zaštitu jer se tako smanjuje verovatnoća da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Izvor: Srbijadanas.com

Foto: Printskrin/Srbijadanas.com

You cannot copy content of this page

× Kako vam mogu pomoći?