UDAR NA SRBE NE PRESTAJE: Zalijhe na KiM na izmaku, nestašica mleka, hleb sve skuplji! - Najnovije Vijesti

UDAR NA SRBE NE PRESTAJE: Zalijhe na KiM na izmaku, nestašica mleka, hleb sve skuplji!

stu24,2018

Strahovi da će na severu Kosova rafovi sa osnovnim namirnicama uskoro ostati prazni, posle odluke Prištine da uvede carinske barijere, nisu bili bezrazložni. Zalihe hrane su na izmaku, a posebno je uznemiravajuća situacija s proizvodima sa kraćim rokom upotrebe koji su svakodnevno stizali iz centralne Srbije.

Već se osećaju nestašice mleka, jogurta i pavlake. S druge strane, cene rastu iz dana u dan. U sredinama južno od Ibra, srpske prodavnice su zatvorene, jer vlasnici svoju robu sklanjaju od prištinskih inspektora.

Ni u petak na KiM nije bilo srpske štampe. Zvezdan Mihajlović iz firme “KiM Beokolp” kaže da kosovski carinici na administrativnom prelazu Jarinje nisu dozvolili prolazak dnevnih novina zbog navodno neregularne dokumentacije.

Mihajlović kaže da su prethodne noći, oko tri sata, distributeri bili na prelazu Jarinje sa potrebnom dokumentacijom i fakturama sa rabatom i da su carinici tražili da plate taksu od 100 odsto na kompletan iznos štampe:
– Pristali smo da platimo, ali su onda kao izgovor da nas ne puste našli da je adresa na kojoj je registrovana firma Severna Mitrovica, a da, kako tvrde, po uredbi Vlade Kosova firma mora da se vodi na “Republiku Kosovo”.

Preko Merdara u petak nije prošao nijedan kamion sa srpskim proizvodima, a na ostalim prelazima bilo je od sedam do devet šlepera. Pre odluke Prištine da podigne takse, najpre za deset, pa za sto odsto, svakodnevno je na Kosovo ulazilo između 70 i 100 kamiona robe. Čak i oni srpski proizvođači koji su hteli da plate dodatne namete, nisu uspeli da prođu.

Na rafovima svih prodavnica širom Kosova, srpski proizvodi čine i do 80 odsto asortimana. Otkako je na administrativnim prelazima spuštena rampa za robu iz centralne Srbije, mleko je poskupelo 15 dinara za litar, a zejtin 25 do 30 dinara.

Kako kosovskim pekarima čak 90 odsto pšenice stiže iz Vojvodine, poskupeo je hleb širom Kosova. Za veknu se sada traži barem 50 centi. U sredinama na jugu KiM, situacija sa snabdevanjem je još alarmnatnija, jer srpske prodavnice ne rade.

Tako su u Klokotu, na primer, zatvorene sve srpske trgovine, jer vlasnici ne žele da čekaju da im inspektori oduzmu robu.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže, za “Novosti”, da je isporuka robe na Kosovo praktično zaustavljena

 

izvor:informer

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page