MAFIJA PRONAŠLA NOV NAČIN ZA ZARADU: Sigurna investicija kojoj vrednost RASTE, a KEŠ samo kaplje - Najnovije Vijesti

MAFIJA PRONAŠLA NOV NAČIN ZA ZARADU: Sigurna investicija kojoj vrednost RASTE, a KEŠ samo kaplje

lis15,2018

Pedeset godina posle krađe Karavađovog dela “Hristovo rođenje sa Svetim Lavrentijem i Svetim Franjom” u februaru ove godine italijanska Komisija za borbu protiv mafije objavila je da jedno od najtraženijih umetničkih dela verovatno ipak nije zauvek izgubljeno.

Krunski svedok iz “Koze nostre” ispričao je komisiji da je sicilijanska mafija 70-tih godina prošlog veka prodala sliku Švajcarcu koji trguje umetničkim delima.

Otkako je slika nestala iz crkve u Palermu 1969, oko nje su se plele neverovatne priče: dok su jedni tvrdili da je rukovodstvo mafije Koza Nostra iznosi na važnim sastancima, drugi su se kleli da ju je glavni vođa sicilijanske mafije Toto Rina koristio umesto prostirke pored kreveta.

Na osnovu iskaza krunskog svedoka stručnjaci Komisije došli su do saznanja o novom problemu s kojima se suočava italijanska policija: krađi umetničkih dela. Samo 2017. u Italiji je iz muzeja, privatnih kuća i crkava ukradeno 6.255 umetničkih dela, u proseku 17 dnevno, a profil počinioca je uvek isti: mafija.

Umetnička dela su sigurna investicija. Ne gube vrednost, a kupci ih uglavnom plaćaju u kešu, što su idealni preduslovi za pranje novca.

“Vrednost umetičke slike često vremenom poraste. Zbog toga kriminalci kupovinu ne vide samo kao mogućnost da operu novac, već i kao investiciju”, objašnjava Fabricio Paruli, načelnik specijalne policijske jedinice Služba za zaštitu kulturnih dobara.

 

Mafijaši, međutim, pre svega trguju kradenom umetnošću. Istražitelji su 2016. prilikom pretresa kuće u Kastelmare di Stabija u Napulju otkrili dve Van Gogove slike u vrednosti od 100 miliona dolara. Kuća je bila u vlasništvu trgovca drogom iz mafije Kamora. Dvojica lopova ukrala su dve slike Van Gogovog muzeja u Amsterdamu slike. 2002. Dve godine kasnije, policija je uhapsila počinioce, koji nisu otkrili gde su slike.

 

 

 

IZVOR: Kurir.rs/ Stern.de

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page