ISTRAŽIVANJE KOJE JE ŠOKIRALO REGION: Srbi najviše mrze Hrvate, ali ovaj narod PREZIRE mnogo više od njih! - Najnovije Vijesti

ISTRAŽIVANJE KOJE JE ŠOKIRALO REGION: Srbi najviše mrze Hrvate, ali ovaj narod PREZIRE mnogo više od njih!

ruj26,2018
zastave

Skoro polovina Srba ne voli Hrvate, a trećina populacije ima negativno mišljenje o Albancima, dok, s druge strane, čak dve trećine stanovnika Albanije ima loše mišljenje o Srbima. Ipak, istraživanja pokazuju da u stvarnosti samo petina naših građana zaista poznaje nekog Albanca i svega šest odsto građana Albanije lično poznaje Srbe.

Najnovije istraživanje agencije Faktor plus i novinske agencije Tanjug, obavljeno u avgustu ove godine na 1.000 građana Srbije i isto toliko građana Albanije, pokazalo je da 45 odsto Srba ne voli Hrvate, a 33 odsto naših građana ima negativno mišljenje o Albancima. Srbi su sa 68 odsto ubedljivo najnevoljeniji kod Albanaca, dok nas slede Crnogorci sa 13 odsto.

Direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić smatra da postoje tri problematične tačke u ovim odnosima: istorijske, religijske i kulturološke razlike, problem Kosova i Metohije, te stereotipi koji vladaju.

– Srbi i Albanci misle jedni za druge da su agresivni i da u njihovim mišljenjima dominiraju stereotipi, međutim, oni su jedni kod drugih prepoznali i neke druge dobre osobine. Trećina građana Srbije smatra da su Albanci lojalni i vredni. Kada je reč o negativnim kvalifikacijama, ima dosta toga što nije lepo ni čuti, a utemeljeno je na predrasudama. Visok procenat građana u obe zemlje smatra da smo jedni kod drugih dobrodošli kao gosti, ali da nema prostora za suživot. Ipak, više od polovine ispitanih smatra da bi dva naroda mogla da rade zajedno. Polovina Srba i Albanaca smatra da između ova dva naroda nema nikakvih sličnosti – naveo je Pejić i dodao da su ljudi u regionu željni stabilnosti.

Prema njegovim rečima, političari nisu prepoznati kao neko ko doprinosi rešavanju problema i često su obeleženi kao negativci.

– I pored toga što ovo nije u potpunosti tačno, političari bi mnogo više morali da vode računa šta govore i da se potrude da poprave odnose. Veliku ulogu u odnosu Srba i Albanaca imaju i velesile, kao što su Rusija, SAD i EU. Takođe, Kosovo mnogo više opterećuje građane Srbije nego Albanije – kazao je Pejić.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da Albance i Srbe najviše interesuje ekonomska i politička stabilnost, ali i da dele želju za promenom. Ona je ukazala na negativnu percepciju koja postoji između dva naroda i doživljaj da smo jedni drugima najveći neprijatelji, čemu su i političari dosta doprineli.

Najviše volimo Grke i Crnogorce

– Kada je reč o pozitivnim mišljenjima, građani Srbije najviše vole Grke (43 odsto), a Albanci Italijane (46). Kod građana Srbije slede Crnogorci i Makedonci, za koje se opredelilo 20, odnosno 18 odsto, a kod Albanaca Grci sa 22 procenta, pa onda Crnogorci sa 16 odsto pozitivnih odgovora – rezultati su prvog komparativnog ispitivanja javnog mnjenja u dve zemlje na temu “Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje”, koje je sprovedeno uz podršku ambasade Norveške.

 

izvor:kurir.rs

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page