Hrvatska traži od Srbije tenkove i avione JNA,nekadašnje imovine SFRJ

ruj6,2018

Spekulisalo se i da je tema sastanka zakazanog za 13. septembar trebalo da bude i vojna imovina, ali nikakvih zvaničnih zahteva nije bilo.

– Mediji u Hrvatskoj su objavili da se vrednost imovine bivše JNA procenjuje na oko 70 milijardi dolara, a da Zagreb potražuje dve milijarde od Crne Gore i osam milijardi od Srbije – kaže direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

Hrvatska, kako se navodi, traži tenkove, helikoptere, kanader… Tvrde i da je u Boki Kotorskoj završilo više od 80 odsto bivše Jugoslovenske mornarice, a od Crne Gore traže da im vrate školski brod “Jadran” i “mig-21” Rudolfa Perešina.

SFRJ

Imovina SFRJ po sporazumu ostaje članici na čijoj je teritoriji
Foto: Profimedia

Brojni lokali, ali i druge nepokretnosti, već su vraćeni “Borovu”, “Jugoplastici”… Međutim, Hrvati su preko noći doneli zakon kojim je sva imovina prepisana na Hrvatsku.

Veliki problem predstavlja i to što su firme u kojima je imovina ostala u bivšim republikama otišle u stečaj ili su privatizovane. Procenjuje se da je vrednost imovine preduzeća iz Srbije u Hrvatskoj oko 1,8 milijardi evra. U Hrvatskoj imovinu potražuju giganti bivše Jugoslavije kao što su Jugobanka, Beobanka, NIS…

Što se tiče Slovenije, srpska preduzeća su ostala upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnici nepokretnosti, tako da se imovina tamo vraća gotovo bez sudskih sporova. Imovina bivše SFRJ i po sporazumu o sukcesiji ostaje članici na čijoj teritoriji se nalazi.

 

izvor:srbija danas

By admin

Sličan Sadržaj