IMA LI RAZLOGA ZA STRAH? Ako se Beograd i Priština mirno razgraniče, šta čeka BiH i Makedoniju

ruj4,2018

Da li je razgraničenje Srbije i Kosova zaista avet koja može da zapali balkansko bure baruta, kako tvrde pojedini analitičari? Postoji li način da se Beograd i Priština samostalno dogovore i sprovedu miroljubivo rešenje, a da to ne izazove haos u BiH ili Makedoniji?

Do skora su bili usamljeni glasovi koji su uopšte pominjali mogućnost dogovora o razgraničenju, a kamoli ga otvoreno zagovarali. Ipak, leto 2018. donelo nam je preokret – sve više stručnjaka poziva na podršku sporazumu o razmeni teritorija i istovremeno negira da će mirno crtanje nove granice između Srbije i Kosova izazvati sudnji dan na Balkanu.

“Nema neposrednog razoga za paniku”, tvrdi Timoti Les, direktor organizacije za politički konsalting “Nova Evropa” i rukovodilac istraživačkog projekta “Nju intermarium” Univerziteta Kembridž.

1) BiH i Republika Srpska

Zagovarači “domino efekta” tvrde da će razmena teritorija između Srbije i Kosova oživeti krvave etničke sukobe u BiH. Timoti Les, međutim, tvrdi da sudbina BiH mnogo više zavisi od politike unutar zemlje i šireg geopolitičkog okruženja, nego od događaja na Kosovu.

FOTO: TANJUG/AP

“Da je Balkan podložan prostim uzročno-posledičnim vezama, Republika Srpska bi proglasila nezavisnost nakon što je to učinilo Kosovo 2008. godine. Štaviše, u meri u kojoj bi sporazum o podeli Kosova imao reperkusije tako što bi se Sarajevo usresredilo na mogućnost otcepljenja bosanske države, možda bi se najzad ukazala prilika da se okonča mučna pat-pozicija u Bosni”, pisao je nedavno Les.

Les smatra da bi mogući sporazum o Kosovu, kojeg naziva “revolucionarnim”, mogao da pokaže da granice nisu nedodirljive, da SAD više ne zauzimaju određenu stranu i da dugogodišnji neprijatelji mogu da reše sporove mirno, pregovorima, umesto na bojnom polju.

“Ovo bi omogućilo izlazak iz ćorsokaka i pružilo priliku Bosni da se razvija kao država”, objasnio je Les.

2) Makedonija

S druge strane, Prelec kaže da je Makedonija sada “daleko stabilnija”, da ima “progresivnu, multietničku vladu”, i da bi “već sledeće godine mogla da postane članica NATO, dok je Albansko stanovništvo pragmatično i zadovoljava se životom u državi sa dobrim izgledima evropskih integracija i prosperiteta.

izvor:blic

By admin

Sličan Sadržaj

You cannot copy content of this page