SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (35): Amir Džinić u rat odveo suprugu i devetoro dece!

Džerahović Muhamed iz Zenice, kojeg su tamošnji mediji opisivali kao “jednog od najagresivnijih vehabija u tom gradu”, u Siriju je otišao sredinom marta 2013. godine sa Mehmedom Telalovićem iz Zenice, Mirzetom Mahmutovićem iz Tuzle i Muazom Šabićem iz Zenice. Posle nekoliko meseci vratio se u BiH.

Džinić Amir (1976), pripadnik vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, a zatim iste verske skupine u Ošvama kod Maglaja, na sirijsko ratište je otišao 1. avgusta 2013. godine. Tamo je pristupio jedinicama Fronta Al Nusra.

Budući da je na Bliskom istoku kao ratni plen dobio kuću i imanje, nekoliko meseci kasnije u BiH je poslao prijatelja Emira Ališića da mu u Siriju dovede ženu i decu. Ališić, DŽinićeva supruga Emira i devetoro njihove dece su BiH napustili 13. decembra 2013. Od devetoro dece samo je jedno bilo punoletno. Najmlađe dete, kćerka Merjam, imala je pet meseci.

Amir i Amer Džinić

Amir i Amer Džinić
Foto: MUP BiH

Po broju dece koju je odveo u ratni pakao, DŽinić važi za “rekordera”, ne samo kad je u pitanju BiH, već i teritorija nekadašnje Jugoslavije. Odmah po dolasku na Bliski istok dva njegova najstarija sina, Amer  (1993)  i Almir (1997) regrutovana su u jedinice Islamske države.

Prema iskazu svedoka, bivšeg borca u Siriji, koji je po povratku u BiH pristao da sarađuje sa policijom, Amira DŽinića je upoznao u sirijskom gradu Mimbidžu.

-Tu nas je dočekao sa Muradifom Hamzabegovićem, odakle su nas prebacili u grad Haritaj. Bio je u vojnoj ketibi (jedinici) kod Safeta Brkića, potom kod Bajre Ikanovića, a na kraju kod Gorana Pavlovića. Zajedno smo bili u Siriji dok nije počeo napad na Kobane.

Po istom iskazu, Džinić je nakon pogibiji Rame Pazare prešao u civilnu policiju u Mimbidžu. Kasnije se preselio u Irak, gde je poveo i sinove Amara, Abdulaha i Abdu Rahmana, te kćerku Aminu. U Iraku ga je dočekala starija kćerka Enesa, koju je otac sa 16 godina udao za Emraha Fojnicu. Nakon što je , početkom avgusta 2014. Fojnica poginuo u Iraku (u toku uvežbavanja samoubilačkog terorističkog napada greškom je aktivirao eksploziv u prsluku) Enesa se udala za Ahmeta Salema Hasića, sa kojim je dobila kćerku Aišu.

Supruga Amira Džinića ostala je u gradu Al Bab sa sinom Bilalom i kćerkama Sarom i Merjem.

U 2017. mediji u BiH su objavili da je Amir telefonom kontaktirao nekadašnjeg saborca Adema Karamuju i raspitivao se o mogućnosti da porodicu vrati u BiH.

Almir Džinić (1997) je u Siriju otišao sa porodicom 13. decembra 2013. Nakon tri godine provedene u Siriji, 23. jula 2016. vratio se u BiH, ali je uhapšen na aerodromu u Sarajevu, po crvenoj Interpolovoj poternici „zbog krivičnog dela organizovanja terorističke grupe u vezi sa krivičnim delom terorizma“.

Amer Džinić (1993) je u Siriju otišao sa porodicom 13. decembra 2013. Odmah je odveden u kamp za obuku Islamske države, iz kojeg je posle tri sedmice upućen na front. Sredinom septembra 2017. sirijske bezbedonosne službe su objavile da je poginuo u borbama za grad Deir Ez-Zor.

 

izvor:srbija danas

Facebook Comments